Φυσικοχημικές ιδιότητες, διατροφική αξία του γάλακτος και οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γαλακτοπαραγωγική ικανότητα

Παλησίδου, Καλλιόπη (2021) Φυσικοχημικές ιδιότητες, διατροφική αξία του γάλακτος και οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γαλακτοπαραγωγική ικανότητα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG68_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Σύμφωνα με ορισμό του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γάλα είναι «το φυσιολογικό έκκριμα του μαστού που δίνεται από ένα ή δύο αρμέγματα χωρίς να προστεθεί ή αφαιρεθεί τίποτα.» Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένα είδη του γάλακτος όπως το αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, βουβαλίσιο ακόμη και της γυναίκας. Το γάλα πρέπει να έχει ευχάριστη γεύση, οσμή, οξύτητα, ιξώδες, πυκνότητα, θερμότητα και άλλα, τα οποία αποτελούν τις φυσικοχημικές ιδιότητες και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Επίσης, περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες από κύρια συστατικά όπως νερό, λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και μικρότερες ποσότητες από δευτερεύοντα συστατικά όπως βιταμίνες, ένζυμα, μη πρωτεϊνικές ουσίες και άλλα. Επιπλέον, το γάλα θεωρείται πλήρης και άριστη τροφή διότι περιέχει θρεπτικά συστατικά σε καλή αναλογία και μορφή αφομοιώσιμη. Η κατανάλωση μισού λίτρου γάλακτος την ημέρα καλύπτει σημαντικό ποσοστό αναγκών σε ενέργεια, πρωτεΐνες ασβέστιο και άλλων ουσιών. Αποτελεί μία τροφή με μεγάλη διατροφική αξία και βιολογικές ιδιότητες, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή και υγεία των ανθρώπων. Αντίθετα, ορισμένες φορές, η γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των ζώων επηρεάζεται αρνητικά από διάφορους παράγοντες όπως φυσικούς, χημικούς κινδύνους και ασθένειες που προκαλούν την αλλοίωση του. Έτσι, το γάλα πρέπει να προέρχεται για την κατανάλωση του από υγιή ζώα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσιότσιας Αρσένης
Uncontrolled Keywords: Γάλα, Αγελαδινό, Πρόβειο, Κατσικίσιο, Βουβαλίσιο, Φυσικοχημικές ιδιότητες, Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, Διατροφική αξία, Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα, Φυσικοί κίνδυνοι, Χημικοί κίνδυνοι, Ασθένειες
Subjects: Γ > Γαλακτοκομία
Γ > Γαλακτοκομία - Ελλάδα
Γ > Γαλακτοπαραγωγή
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 25 Feb 2022 08:32
Last Modified: 25 Feb 2022 08:32
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11579

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top