Διερεύνηση των έμφυλων στερεοτύπων στην ελληνική έντυπη διαφήμιση. Η περίπτωση των επώνυμων πρωταγωνιστών = An investigation of gender stereotypes in greek print advertising. The case of celebrity endorsers

Τσαπέτη, Χρυσούλα (2021) Διερεύνηση των έμφυλων στερεοτύπων στην ελληνική έντυπη διαφήμιση. Η περίπτωση των επώνυμων πρωταγωνιστών = An investigation of gender stereotypes in greek print advertising. The case of celebrity endorsers. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC17_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (717kB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο: "Η διερεύνηση των έμφυλων στερεοτύπων στην ελληνική έντυπη διαφήμιση. Η περίπτωση των επώνυμων πρωταγωνιστών", έχει σκοπό να διερευνήσει τη χρήση των επώνυμων στη διαφήμιση με βάση στις στερεοτυπικές απεικονίσεις. Μελετά τον ρόλο των επώνυμων ανδρών και γυναικών στην ελληνική έντυπη διαφήμιση. Διερευνά τη διαφοροποίηση των ανδρικών και γυναικείων στερεοτύπων σε σχέση με τον τύπο προϊόντος στην ελληνική έντυπη διαφήμιση, τη συχνότητα των κατηγοριών προϊόντος και τα κυριότερα στερεότυπα που επικρατούν στις διαφημίσεις. Ως μεθοδολογικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε η ποιοτική ανάλυση περιεχομένου. Το δείγμα περιλαμβάνει 316 διαφημίσεις από 7 δημοφιλή ελληνικά περιοδικά από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Αύγουστο του 2020. Από τα ευρήματα φαίνεται ότι οι επώνυμες γυναίκες απεικονίζονται κυρίως σε διακοσμητικούς ρόλους όπως συγκεκριμένα «η γυναίκα ασχολείται με την εξωτερική της εμφάνιση» και λιγότερο σε μη παραδοσιακούς ρόλους όπως αυτή της «γυναίκας ως αυθεντία» και την «γυναίκα σε ρόλο καριέρας». Ενώ οι άνδρες σε ρόλους όπως αυτός του «σεξουαλικά ελκυστικού», σε «δραστηριότητες εκτός σπιτιού» και «προσανατολισμένος στην καριέρα». Επιπλέον, παρατηρείται ότι οι κυριότερες κατηγορίες προϊόντων που εμφανίζονται στις διαφημίσεις είναι τα καλλυντικά, τα κοσμήματα και τα ενδύματα-υποδήματα. Επίσης, παρατηρείται διαφοροποίηση των ανδρικών στερεοτύπων επώνυμων πρωταγωνιστών σε σχέση με τον τύπο προϊόντος, όπως επίσης διαφοροποιούνται και τα γυναικεία στερεότυπα επώνυμων πρωταγωνιστών σε σχέση με τον τύπο του προϊόντος.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσίχλα Ειρήνη
Uncontrolled Keywords: Έμφυλα στερεότυπα, Επώνυμοι πρωταγωνιστές, Έντυπη διαφήμιση, Άνδρες, Γυναίκες, Αντρικά και γυναικεία στερεότυπα, Ελλάδα.
Subjects: Δ > Διαφήμιση
Ε > Έντυπο υλικό
Μ > Μάρκετινγκ
Μ > Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα
Π > Πρότυπα
Π > Προώθηση πωλήσεων
Π > Προϊόντα - Μάρκετινγκ
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 21 Sep 2021 08:03
Last Modified: 21 Sep 2021 08:03
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11278

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top