Συγκριτική μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών πρόβειου γάλακτος των φυλών Καραγκούνικο, Φλωρίνης και Χίου κατά τη μέση γαλακτική περίοδο

Λαμπρίδου, Αικατερίνη and Ρούντου, Ελευθερία and Σταμπούλογλου, Μαρία (2020) Συγκριτική μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών πρόβειου γάλακτος των φυλών Καραγκούνικο, Φλωρίνης και Χίου κατά τη μέση γαλακτική περίοδο. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap14_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η συγκριτική μελέτη της χημικής σύνθεσης και των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών νωπού πρόβειου γάλακτος, των φυλών Καραγκούνικο, Φλωρίνης και Χίου, κατά την μέση γαλακτική περίοδο. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζουμε το πρόβειο γάλα και τα προϊόντα του, καθώς και την εξέλιξη παραγωγής του τα τελευταία χρόνια. Η Ελληνική αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω του ότι είναι η τρίτη στο κλάδο των τροφίμων και περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο των τροφίμων γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα προσδιορίστηκαν τα παρακάτω χαρακτηριστικά: υγρασία, τέφρα, πρωτεΐνη, λιποπεριεκτικότητα, λακτόζη, οξύτητα (SH, D), pH, ηλεκτρική αγωγιμότητα, δείκτης διάθλασης και ειδικό βάρος. Οι παραπάνω αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα γάλακτος των τριών φυλών ξεχωριστά, στα εργαστήρια της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής της Φλώρινας. Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν προήλθαν από την ανάμειξη ισόποσης ποσότητας γάλακτος πρωινής και απογευματινής άμελξης. Εν κατακλείδι, ακολουθώντας τις προαναφερθείσες μεθόδους και λαμβάνοντας υπόψην όλους τους περιορισμούς, οδηγηθήκαμε στη σύγκριση τριών διαφορετικών γαλάτων, ως προς τη φυλή τους.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κασαπίδου Ελένη
Uncontrolled Keywords: Πρόβειο γάλα, Χημική σύσταση, Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, Φυλή προβάτων Καραγκούνικο, Φυλή προβάτων Φλωρίνης, Φυλή προβάτων Χίου
Subjects: Γ > Γαλακτοκομία
Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα
Π > Πρόβατα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 19 Aug 2020 07:45
Last Modified: 19 Aug 2020 07:45
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10468

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top