Ευσταθιάδου, Ελένη (2017) Ποιοτικός Έλεγχος γίδινου γάλακτος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap14_2017.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (637kB) |
Abstract
Σύμφωνα με τον ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ως γάλα ορίζεται το απαλλαγμένο πρωτογάλακτος προϊόν, που προέρχεται από την ολοσχερή και χωρίς διακοπή άμελξη γαλακτοφόρου ζώου, που είναι υγιές, διαβιώνει και διατρέφεται κάτω από υγιεινούς όρους και δεν ευρίσκεται σε κατάσταση υπερκόπωσης. Τα αναλυτικά χαρακτηριστικά του γάλατος σύμφωνα με το άρθρο 80 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, είναι τα εξής : «Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούσαν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του διαιτολογίου του ανθρώπου, εφόσον παρέχουν ένα ευρύτατο φάσμα θρεπτικών ουσιών και τις περισσότερες από αυτές σε σημαντική συγκέντρωση. Τα προϊόντα αυτά αναμφισβήτητα αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή πρωτεΐνης που μπορεί να αξιοποιήσει ο ανθρώπινος οργανισμός σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία» . Αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα είναι τα δύο είδη γάλατος που καταναλώνονται περισσότερο στη χώρα μας με τη μορφή ροφήματος, ενώ πρόβειο και βουβαλίσιο γάλα χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για την παρασκευή τυριών και γιαουρτιών. Όλα τα είδη γάλακτος περιέχουν κατά βάση τα ίδια διατροφικά στοιχεία, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (λακτόζη), λιπαρά (εξαρτώμενα από το ποσοστό αποβουτύρωσής τους), ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες κ.ά., διαφέρει όμως η περιεκτικότητά τους σε αυτά και οι επιμέρους αναλογίες τους. Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο το κατσικίσιο γάλα και πιο συγκεκριμένα τον ποιοτικό έλεγχο αυτού. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά του κατσικίσιου γάλατος και ο ποιοτικός έλεγχος, ενώ στο πειραματικό μέρος παρουσιάστηκαν οι αναλύσεις σε δύο δείγματα παστεριωμένου γάλακτος και δύο νωπού γάλακτος.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Κατσικίσιο γάλα, Αγελαδινό γάλα, Πρωτεΐνες, Οξύτητα, Λιποπεριεκτικότητα, Αντιβιοτικά, |
Subjects: | Γ > Γαλακτοκομία Π > Ποιοτικός έλεγχος |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 29 Nov 2017 10:23 |
Last Modified: | 29 Nov 2017 10:23 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9147 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |