Τσιαντούλας, Ηλίας (2010) Υγιεινή και τεχνολογία του γάλακτος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
zp16_2010.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (391kB) |
Abstract
Το γάλα είναι μία από τις σημαντικότερες τροφές διότι από αυτό εξαρτάται το ξεκίνημα της ζωής. Περιέχει όλα τα συστατικά εκείνα που χρειάζεται ο οργανισμός για την επιβίωση και έτσι γίνεται άμεσα ενδιαφέρον θέμα για περαιτέρω διερεύνηση. Το φυσιολογικό γάλα δεν είναι απαλαγμένο από μικρόβια, γι’ αυτό και οι έλεγχοι για την υγιεινή του κατάσταση είναι απαραίτητοι με αποτέλεσμα την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Η εξυγίανσή του λοιπόν επιτυγχάνεται με μεθόδους όπως η παστερίωση και η αποστείρωση. Από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση υπάρχουν πολλά στάδια που χρειάζονται λεπτομερείς ελέγχους με στόχο την ελάχιστη δυνατή επιμόλυνσή του (υγιεινή ζώων, υγιεινή σταβλικών εγκαταστάσεων, υγιεινή αμέλξεως, υγιεινή νερού, υγιεινή προσωπικού). Η επεξεργασία του γάλακτος περνά από πολλά στάδια. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής, στο κάθε στάδιο, πρέπει να γίνεται στο ακέραιο για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όμως για να φτάσουμε στο σωστό αποτέλεσμα πρέπει πρώτα οι χώροι στους οποίους γίνεται η επεξεργασία του γάλακτος να είναι καθαροί χωρίς να μεταφέρουν επιπρόσθετα μικρόβια στο γάλα που συνήθως προέρχονται από: προσωπικό, νερό, τρωκτικά, έντομα, σκόνη, απορρίματα, σύστημα αποχετεύσεως-απόβλητα.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Μαραντίδης Απόστολος |
Uncontrolled Keywords: | Τεχνολογία γάλακτος, Χημική σύσταση γάλακτος, Ποιοτικός έλεγχος γάλακτος, Υγιεινή γάλακτος |
Subjects: | Γ > Γαλακτοκομία Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 15 Mar 2015 13:26 |
Last Modified: | 15 Mar 2015 13:26 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/747 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |