Μελέτη της παραγωγής και επεξεργασίας γάλακτος κατάλληλου προς κατανάλωση

Νικάκης, Θεόδωρος (2012) Μελέτη της παραγωγής και επεξεργασίας γάλακτος κατάλληλου προς κατανάλωση. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp11_2012.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (419kB)

Abstract

Το γάλα είναι θρεπτικό, λευκό ή ελαφρώς κιτρινωπό υγρό που αποτελεί βιολογικό έκκριμα των μαστών των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου είδους που προορίζεται για την διατροφή των νεογνών τους. Ο θηλασμός απευθείας με την μεταφορά του γάλακτος από τους μαστούς στο πεπτικό σύστημα των νεογνών αποτελεί το μικρότερο κύκλωμα παραγωγής-κατανάλωσης που σημειώνεται στη φύση. Δεν είναι ομοιογενές προϊόν αλλά μείγμα διάφορων οργανικών ουσιών και αποτελείται από νερό, λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ένζυμα, άλατα και βιταμίνες. Μερικά από αυτά τα συστατικά όπως το λίπος είναι δυνατό να χωριστούν από το υπόλοιπο γάλα με μηχανικό τρόπο. Το γάλα είναι μια από τις πιο σημαντικές τροφές. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και περιέχει υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών όπως, φώσφορος, βιταμίνες, και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, γι αυτό και θεωρείται πλήρης και βασική τροφή για τον οργανισμό. Η τάση για υγιεινή διατροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, έχει μεταστρέψει τις προτιμήσεις των καταναλωτών στα πιο φρέσκα και λιγότερο μεταποιημένα προϊόντα, όπως είναι το φρέσκο παστεριωμένο γάλα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κουρουσέκος Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Παραγωγή γάλακτος, Επεξεργασία γάλακτος, Παστερείωση γάλακτος
Subjects: Γ > Γαλακτοκομία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 14 Mar 2015 17:07
Last Modified: 18 Mar 2015 09:37
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/707

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top