Κερεμίδου, Αναστασία (2021) Παρασκευή γιαούρτης και αλλοιώσεις. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG51_2021.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (6MB) |
Abstract
Από την αρχαιότητα, το γάλα ήταν από τα πρώτα αγαθά που συντελούσαν σημαντικό παράγοντα στην διατροφή του ανθρώπου και αποτέλεσαν κίνητρο στην εύρεση τρόπων επεξεργασίας για την συντήρηση τους. Η μετατροπή του γάλατος σε γιαούρτη έγινε τυχαία καθώς ήταν αποτέλεσμα φυσικής ζύμωσης από μικροβιακές καλλιέργειες που αναπτύχθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών. Τα επόμενα χρόνια με την ανάπτυξη της επιστήμης, κατανοήθηκε η δράση των μικροοργανισμών και η μέθοδος αυτή εξελίχθηκε προς όφελος του ανθρώπου. Οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι βακτήρια, οξυγαλακτικά και αποτελούν την καλλιέργεια εκκίνησης στην παρασκευή της σημερινής γιαούρτης. Τα οξυγαλακτικά αυτά βακτήρια είναι ο Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus. Είναι σημαντική η γνώση του μηχανισμού δράσης τους στα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και τα οφέλη της συμβιωτικής τους δράση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος. Επίσης η καλλιέργεια εκκίνησης μαζί με τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι αποτελούν την χλωρίδα της γιαούρτης. Η ύπαρξη των ανωτέρω μικροοργανισμών έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει καθοριστικά στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος ενισχύοντας την χλωρίδα του αλλά και στην πρόληψη αρκετών σχετικών ασθενειών. Τέλος, συχνό φαινόμενο είναι η παρασκευή μη συμμορφωμένων των προδιαγραφών τελικών προϊόντων, τα οποία είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής και λανθασμένων τεχνικών στα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και θα αναπτυχθούν αργότερα.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Τσιότσιας Αρσένης |
Uncontrolled Keywords: | Γιαούρτη, Αλλοιώσεις |
Subjects: | Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 17 Feb 2022 10:03 |
Last Modified: | 17 Feb 2022 10:03 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11553 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |