Παρασκευή γιαούρτης και αλλοιώσεις

Κερεμίδου, Αναστασία (2021) Παρασκευή γιαούρτης και αλλοιώσεις. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG51_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (6MB)

Abstract

Από την αρχαιότητα, το γάλα ήταν από τα πρώτα αγαθά που συντελούσαν σημαντικό παράγοντα στην διατροφή του ανθρώπου και αποτέλεσαν κίνητρο στην εύρεση τρόπων επεξεργασίας για την συντήρηση τους. Η μετατροπή του γάλατος σε γιαούρτη έγινε τυχαία καθώς ήταν αποτέλεσμα φυσικής ζύμωσης από μικροβιακές καλλιέργειες που αναπτύχθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών. Τα επόμενα χρόνια με την ανάπτυξη της επιστήμης, κατανοήθηκε η δράση των μικροοργανισμών και η μέθοδος αυτή εξελίχθηκε προς όφελος του ανθρώπου. Οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι βακτήρια, οξυγαλακτικά και αποτελούν την καλλιέργεια εκκίνησης στην παρασκευή της σημερινής γιαούρτης. Τα οξυγαλακτικά αυτά βακτήρια είναι ο Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus. Είναι σημαντική η γνώση του μηχανισμού δράσης τους στα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και τα οφέλη της συμβιωτικής τους δράση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος. Επίσης η καλλιέργεια εκκίνησης μαζί με τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι αποτελούν την χλωρίδα της γιαούρτης. Η ύπαρξη των ανωτέρω μικροοργανισμών έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει καθοριστικά στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος ενισχύοντας την χλωρίδα του αλλά και στην πρόληψη αρκετών σχετικών ασθενειών. Τέλος, συχνό φαινόμενο είναι η παρασκευή μη συμμορφωμένων των προδιαγραφών τελικών προϊόντων, τα οποία είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής και λανθασμένων τεχνικών στα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και θα αναπτυχθούν αργότερα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσιότσιας Αρσένης
Uncontrolled Keywords: Γιαούρτη, Αλλοιώσεις
Subjects: Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 17 Feb 2022 10:03
Last Modified: 17 Feb 2022 10:03
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11553

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top