Χημική σύσταση αγελαδινού γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας

Χαραλαμπίδου, Αγνή (2020) Χημική σύσταση αγελαδινού γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap10_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά φρέσκου γάλακτος που πωλούνται σε καταστήματα τροφίμων στην πόλη της Φλώρινας. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται οι τύποι γάλακτος, η σύσταση του γάλακτος και η διατροφική αξία του. Επίσης, αναλύονται οι διεργασίες στις οποίες υποβάλλεται το νωπό γάλα και οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται, όπως οι δοκιμές ελέγχου της ποιότητας του γάλακτος και οι έλεγχοι των συστατικών του νωπού γάλακτος. Τέλος γίνεται αναφορά στην εγχώρια παραγωγή γάλακτος και προϊόντων γάλακτος και στην εγχώρια κατανάλωσή τους με οικονομικούς δείκτες. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται η έρευνα που εκπονήθηκε στο Ερευνητικό Εργαστήριο του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τέσσερα δείγματα νωπού αγελαδινού γάλακτος από διαφορετικές εποχές (άνοιξη και φθινόπωρο) εξετάστηκαν για την περιεκτικότητα σε υγρασία (στερεό υπόλειμμα), το pH, την αγωγιμότητα, το δείκτη διάθλασης, το σημείο πήξης, το ειδικό βάρος, την οξύτητα, την λιποπεριεκτικότητα, την πρωτεΐνη, την λακτόζη και την τέφρα (στερεό υπόλειμμα άνευ λίπους). Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις τιμές που δίνονται στην Ελληνική Νομοθεσία.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κοντογιάννη Βασιλική
Uncontrolled Keywords: Νωπό γάλα, Ποιότητα, Έλεγχοι συστατικών, Εγχώρια παραγωγή, Εγχώρια κατανάλωση, Νομοθεσία
Subjects: Γ > Γαλακτοκομία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 07 Jul 2020 10:46
Last Modified: 07 Jul 2020 11:00
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10342

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top