Γεωργιάδου, Παρασκευή (2018) Greek Buffalo (Bubalus bubalis) milk: Physicochemical properties and lysozyme activity. Masters thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
MACF12_2018.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (52MB) |
Abstract
Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται η βουβαλοτροφία, που είναι ένας κλάδος της κτηνοτροφίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο γάλα βουβάλου. Παρουσιάζονται συνοπτικά, στοιχεία για την Παγκόσμιο πληθυσμό, τον ελληνικό βούβαλο και το κρέας του. Εκτενή αναφορά γίνεται για το γάλα του και το πρωτόγαλα, τα συστατικά τους και τους παράγοντες που τα επηρεάζουν, καθώς και για την αντιμικροβιακή δράση της λυσοζύμης. Ελέγχθηκα 12 δείγματα κανονικού μη παστεριωμένου γάλακτος και 3 δείγματα πρωτογάλακτος, το ένα ήταν αμέσως μετά την γέννα και τα άλλα δύο κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας. Τα δείγματα πάρθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 από δύο διαφορετικές φάρμες που βρίσκονται στην περιοχή της λίμνης Κερκίνη και του Στρυμόνα ποταμού και καταψύχθηκαν μέχρι να γίνουν οι αναλύσεις στα εργαστήρια του Τεχνολογικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Μετρήθηκε το ειδικό βάρος και το pH και οι μέσες τιμές τους βρέθηκαν 1,033 και 6,99 για το κανονικό γάλα και 1,078 και 6,02, αντίστοιχα για το πρωτόγαλα αμέσως μετά τη γέννα. Η οξύτητα προσδιορίστηκε ογκομετρικά και βρέθηκε 0,14 %, 0,16% και 0,37% για το κανονικό γάλα, το πρωτόγαλα αμέσως μετά τη γέννα και του πρώτου 24ώρου. Η πρωτεΐνη στο πρωτόγαλα αμέσως μετά τη γέννα ήταν 23,44 % και στο πρώτο 24ωρο μειώθηκε στο 17,35%, ενώ στο κανονικό γάλα ο μέσος όρος της ήταν 3,76%. Ο μέσος όρος του λίπους προσδιορίστηκε στο 4% και του πρωτογάλακτος σε 5,9 και 5,1 αμέσως μετά τη γέννα και το πρώτο 24ωρο αντίστοιχα. Το γάλα της πρώτης φάρμας παρουσίασε πολύ χαμηλότερα ποσοστά λίπους σε σχέση με τη δεύτερη. Τα ολικά στερεά, η τέφρα, η λακτόζη και η χοληστερόλη βρέθηκαν 13,13, 0,69, 4,9 και 7,7% κατά μέσο όρο για το κανονικό γάλα, ενώ για το πρωτόγαλα αμέσως μετά τη γέννα και του πρώτου 24ώρου ήταν 32,31 και 25,77, 0,86 και 0,78, 5,1 και 4,6 8,6 και 7,6 αντίστοιχα. Επίσης έγινε προσδιορισμός του Ca, Mg, Na, K, P και Cl με φασματομετρία οπτικών εκπομπών (ICP-OES). Οι μέσοι όροι της περιεκτικότητά τους βρέθηκαν 176,2, 18,0, 42,0, 115,3, 109,6 και 82,3 mg/100mL αντίστοιχα για το κανονικό γάλα, ενώ το πρωτόγαλα αμέσως μετά τη γέννα παρουσίασε λίγο μεγαλύτερες τιμές 194,0, 20,1, 41,4, 117,5, 119,3 και 79,4 mg/100mL αντίστοιχα. Ο μέσος όρος της βιταμίνης Α ήταν 11,3, 12.3 και 10,7 μg/100mL για το κανονικό γάλα το πρωτόγαλα αμέσως μετά τη γέννα και του 24ώρου. Οι τιμές της βιταμίνης Ε ως τοκοφερόλη προσδιορίστηκαν στα 40,3, 44,2 και 41,0 μg/100mL, ενώ της βιταμίνης C στα 7,1, 7,4 και 7,1 mg/100mL για το κανονικό γάλα, το πρωτόγαλα αμέσως μετά τη γέννα και του 24ώρου. Προσδιορίστηκε επίσης η σύνθεση των λιπαρών οξέων με την χρήση της αέρια χρωματογραφίας και υπολογίστηκαν ο αθηρωματικός δείκτης και ο δείκτης θρομβωγένησης. Το ολεϊκό (C18:1ω-9c) και το παλμιτικό (C16:0) οξύ ήταν από τα λιπαρά οξέα που ξεχώρισαν. Τέλος, έγινε προσδιορισμός της δράσης της λυσοζύμης του γάλακτος, της λυσοζύμης αυγού και ενός αντιβιοτικού ενάντια στους μικροοργανισμούς Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella spp., Escherichia coli, Bacillus subtilis και Streptococcus lactis. Δεν υπήρξε αναχαίτιση της δράσης των Gram- βακτηρίων Pseudomonas aeruginosa, Salmonella spp. and Escherichia coli και του Gram+ Staphylococcus aureus, ενώ εμφανίστηκε μια μη καθαρή ζώνη γύρω από τα βοθρία του γάλακτος των Gram+ βακτηρίων Bacillus subtilis και του Streptococcus lactis, πιθανώς λόγω μετάλλαξης ή αποσύνθεσης της λυσοζύμης από τα βακτήρια αυτά.
Item Type: | Thesis (Masters) |
---|---|
Corporate Creators: | Λαλάς Σταύρος |
Uncontrolled Keywords: | Γάλα βουβάλου, Πρωτόγαλα, Δράση λυσοζύμης, Λιπαρά οξέα, Αθηρωματικός δείκτης, Δείκτης θρομβωγένησης, Πρωτεΐνη, Λίπος, Ειδικό βάρος, Μέταλλα, Βιταμίνες, Χοληστερόλη, λακτόζη, ολικά στερεά, τέφρα |
Subjects: | Β > Βοοειδή Γ > Γαλακτοκομία |
Divisions: | Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Ανάλυση και τον Ποιοτικό Έλεγχο Τροφίμων |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 04 Mar 2020 09:36 |
Last Modified: | 04 Mar 2020 09:36 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10225 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |