Η εφαρμογή του συστήματος HACCP στη ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. - Δράμας

Μακροπούλου, Μαρία (2004) Η εφαρμογή του συστήματος HACCP στη ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. - Δράμας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap61_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η βιομηχανία γάλακτος ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε, ιδρύθηκε σε μια επαρχιακή πόλη τη Δράμα, κατ΄ εξοχήν αγροτική περιοχή, το 1964 από έναν συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων με στόχο να επεξεργάζεται και να διαθέτει το γάλα τους. Αργότερα συμμετείχαν και άλλοι συνεταιρισμοί μέσω της Ένωσης γαλακτοκομικών συνεταιρισμών Δράμας – Καβάλας. Η ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. αφού πέρασε από διάφορες φάσεις ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κατέληξε κατά 100% στην ιδιοκτησία της Ένωσης γαλακτοκομικών συνεταιρισμών Δράμας – Καβάλας. Το 1997 είναι έτος σταθμός για την εταιρεία, όπου ξεκινά μία εκπληκτική ανοδική πορεία γι΄ αυτήν και ένας εκ βάθρων εκσυγχρονισμός που την βάζει σήμερα σε μία ζηλευτή θέση όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής γαλακτοκομίας, ιδίως όσον αφορά στην ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει στους καταναλωτές, στην οργάνωσή της και την υποδομή της γενικότερα. Την ίδια χρονιά εκλέγεται ένα συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι με τεχνογνωσία, πλήρη επαγγελματισμό και επιχειρηματικότητα, που με τις ενέργειες και δράσεις τους, είναι ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις επιχειρήσεις συνεταιριστικής μορφής. Με την παρουσία της στον χώρο των γαλακτοβιομηχανιών η ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. προσφέρει θέσεις εργασίας και στηρίζει τα εισοδήματα των κτηνοτρόφων. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλει στην γενικότερη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και στην συγκράτηση του πληθυσμού στις παραμεθόριες περιοχές. Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν τη ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. στην υιοθέτηση των συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας, όπως HACCP κατά ΕΛΟΤ 1416, ΕΛΟΤ ΕΝ 1801 και ISO 9001: 2000 είναι κατ’ αρχάς, η ανάγκη για ασφαλέστερα γαλακτοκομικά προϊόντα, η μείωση του κόστους παραγωγής και των εργατικών ατυχημάτων. Ακόμη, η καλύτερη συνεργασία της βιομηχανίας με τους πελάτες της καθώς επίσης και η εναρμόνιση της με την ευρωπαϊκή και πρόσφατα με την ελληνική νομοθεσία οδήγησε την ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. στο να υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα διασφάλισης της ποιότητας. Στην εργασία αυτή έγινε προσπάθεια καταγραφής του συστήματος διασφάλισης της ποιότητας (HACCP) κατά την παραγωγική διαδικασία του παστεριωμένου γάλακτος, των κρίσιμων σημείων ελέγχου, των διορθωτικών ενεργειών που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε περίπτωση που κάποιο κρίσιμο σημείο έχει βρεθεί εκτός ελέγχου καθώς επίσης και των παραμέτρων εφαρμογής της HACCP και γενικότερα την όλη περιγραφής της.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Γάλα, Βιομηχανία γάλακτος, ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε., HACCP
Subjects: Γ > Γαλακτοκομία
Γ > Γαλακτοκομία - Ελλάδα
Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 07 Nov 2023 10:54
Last Modified: 07 Nov 2023 10:54
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12287

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top