Σούλα, Σταυρούλα (2022) Ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG40_2022.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (2MB) |
Abstract
Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία είναι μία από τις σημαντικότερες και αναπτυγμένες βιομηχανίες. Συνολικά, υπάρχουν 893 εταιρείες που παράγουν γάλα, γιαούρτι, τυρί και παγωτό. Ωστόσο, η παραγωγή του τοπικού γάλακτος που παράγεται στην Ελλάδα δεν επαρκεί για την κάλυψη της τοπικής παραγωγής, με αποτέλεσμα να εισάγεται από άλλες χώρες. Οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες παράγουν παράλληλα γάλα, γιαούρτι και διάφορα τυριά, αλλά υπάρχουν και πολλές μικρότερες εταιρείες που παράγουν μεμονωμένα προϊόντα. Πρόκειται κυρίως για τοπικούς παραγωγούς, που παράγουν τυριά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.). Η Ελλάδα έχει 23 τυριά Π.Ο.Π., με τα πιο γνωστά να είναι η φέτα, το κασέρι, η γραβιέρα και το μετσοβόνε. Το γάλα και το τυρί αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της γαλακτοκομικής παραγωγής. Στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας (ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, ΑΓΝΟ, ΝΕΟΓΑΛ). Στη συνέχεια παρουσιάζονται ονομαστικά τα Π.Ο.Π. προϊόντα ανά περιοχών της Ελλάδος. Επιπλέον, πραγματοποιείται αναφορά όσον αφορά το κομμάτι της εμπορίας, των εξαγωγών - εισαγωγών σε Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, και οικονομικών στοιχείων μέσω πινάκων-γραφημάτων. Τέλος, γίνεται αναφορά για γαλακτοκομικά είδη, καλύπτοντας τις ανάγκες της σημερινής αγοράς, καθώς αρκετοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε πιο υγιεινά τρόφιμα (π.χ. vegan) λόγω διαφορετικού προτύπου ζωής, είτε λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη (π.χ. προϊόντα χωρίς λακτόζη).
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Λοϊζου Ευστράτιος |
Uncontrolled Keywords: | Γαλακτοβιομηχανία, εταιρείες, γάλα, τυρί, γιαούρτι, εμπόριο, εισαγωγές-εξαγωγές |
Subjects: | Γ > Γαλακτοκομία - Ελλάδα Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 11 Oct 2022 11:44 |
Last Modified: | 11 Oct 2022 11:44 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12013 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |