Παραγωγή και διάθεση οίνου στην Ελλάδα – έρευνα στο Νόμο Ημαθίας

Βλάχου, Νικολέτα (2004) Παραγωγή και διάθεση οίνου στην Ελλάδα – έρευνα στο Νόμο Ημαθίας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap46_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (407kB)

Abstract

Η οινολογία είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται τόσο με την μεταποίηση των σταφυλιών σε οίνο και τη συντήρηση αυτού, όσο και με τη μελέτη των συστατικών που τον αποτελούν. Ασχολείται επίσης με την αναζήτηση και εφαρμογή μέσων και μεθόδων με τα οποία ο άνθρωπος θα μπορούσε να παραλάβει από μία δεδομένη ποιότητα σταφυλιών τον καλύτερο δυνατό οίνο που θα μπορούσαν να δώσουν τα σταφύλια αυτά. Ο οίνος αντικατοπτρίζει το πολύπλοκο της ζωντανής ύλης. Το γλεύκος που προκύπτει από τα ζωντανά κύτταρα του σταφυλιού, μετατρέπεται σε οίνο με τη παρέμβαση των ζυμομυκήτων, αρχικά, και των γαλακτικών βακτηρίων στη συνέχεια, σε ορισμένες περιπτώσεις. Το γλεύκος γίνεται επομένως αντικείμενο βαθιών και ποικίλων βιοχημικών μεταβολών. Οι μεταβολές αυτές δεν πρέπει ν' αφεθούν στην τύχη τους, άλλες είναι χρήσιμες και πρέπει να τις ενθαρρύνουμε, ενώ άλλες είναι επιζήμιες και πρέπει να τις αποτρέψουμε. Η οινολογία είναι εκείνη που θ' ασχοληθεί με τα φαινόμενα αυτά και θα δώσει τις απαραίτητες λύσεις. Για να αντιληφθούμε καλύτερα τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει η οινολογία στην παραγωγή και διαφύλαξη του οίνου, αναφέρεται η φράση που διατύπωσε ο Jean Ribéreau-Gayon "ο φυσικός προορισμός του οίνου είναι να γίνει ξύδι και μάλιστα ξύδι κακής ποιότητας". Ο οίνος δεν είναι παρά ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ γλεύκους και ξυδιού. Από την παρέμβαση της επιστήμης λοιπόν θα εξαρτηθεί ποια θα είναι η τύχη του προϊόντος αυτού. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται επαγρύπνηση και σχολαστικός έλεγχος σε κάθε στάδιο της οινοποίησης των σταφυλιών και της διατήρησης του οίνου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μέλφου Αικατερίνη
Uncontrolled Keywords: Παγκόσμια Οικονομική Γεωγραφία του Οίνου, Εξαγωγές και εισαγωγές οίνου, Τοπική παραγωγή οίνου(Ημαθία)
Subjects: Ε > Επιχειρήσεις - Ανταγωνιστικότητα
Ο > Οίνος και οινοποιία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 14 Mar 2015 17:56
Last Modified: 31 Mar 2015 11:57
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/713

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top