Εγχειρίδιο συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000 στην παραγωγή φέτας

Τζιούρα, Ελένη (2008) Εγχειρίδιο συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000 στην παραγωγή φέτας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap70_2008.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Τυρί είναι το νωπό ή ώριμο προϊόν που προέρχεται από τη στράγγιση, μετά από πήξη του πλήρους, μερικώς αποβουτυρωμένου ή άπαχου γάλακτος ή βουτυρογάλακτος ή μίγματος ορισμένων ή όλων αυτών των προϊόντων (σύμφωνα με ορισμό του codex Alimentarius ΓΑΟ/WHO, 1973). Στην πράξη το τυρί προέρχεται από πήξη του γάλακτος και στράγγιση του πήγματος. Η πήξη γίνεται κατά κύριο λόγο με ένζυμα όπως η πυτιά, αλλά μπορεί να γίνει και με οξίνιση ή θέρμανση. Το τυρόπηγμα αφού υποστεί ορισμένους χειρισμούς καταναλώνεται είτε αμέσως ή κατόπιν ωριμάνσεως. Ο άνθρωπος μπόρεσε να παρασκευάσει τυρί από τότε που εκμεταλλεύτηκε και το γάλα, αφού η κύρια μεταβολή που υφίσταται το γάλα όταν παραμένει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι η οξίνιση η οποία επιφέρει την πήξη του. Στην παρούσα εργασία, αρχικά, παρουσιάζεται ο τρόπος οργάνωσης μιας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και εφαρμόζεται το πρότυπο ISO 22000. Στη συνέχεια αναφέρονται οι πρώτες ύλες για την παρασκευή τυριών και ο τρόπος παρασκευής τους. Παρακάτω αναλύονται οι κίνδυνοι που υπάρχουν κατά την παρασκευή και κατά την τυποποίηση. Στο τέλος παρατίθενται τα συμπεράσματα της έρευνας.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: HACCP, ΕΛΟΤ 1416, Υποπροϊόντα φέτας, Σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, Ελαττώματα και παθήσεις τυριών
Subjects: Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Τ > Τυροκομία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 14 Mar 2015 08:11
Last Modified: 16 Nov 2015 14:48
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/678

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top