Τζιούρα, Ελένη (2008) Εγχειρίδιο συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000 στην παραγωγή φέτας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap70_2008.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (1MB) |
Abstract
Τυρί είναι το νωπό ή ώριμο προϊόν που προέρχεται από τη στράγγιση, μετά από πήξη του πλήρους, μερικώς αποβουτυρωμένου ή άπαχου γάλακτος ή βουτυρογάλακτος ή μίγματος ορισμένων ή όλων αυτών των προϊόντων (σύμφωνα με ορισμό του codex Alimentarius ΓΑΟ/WHO, 1973). Στην πράξη το τυρί προέρχεται από πήξη του γάλακτος και στράγγιση του πήγματος. Η πήξη γίνεται κατά κύριο λόγο με ένζυμα όπως η πυτιά, αλλά μπορεί να γίνει και με οξίνιση ή θέρμανση. Το τυρόπηγμα αφού υποστεί ορισμένους χειρισμούς καταναλώνεται είτε αμέσως ή κατόπιν ωριμάνσεως. Ο άνθρωπος μπόρεσε να παρασκευάσει τυρί από τότε που εκμεταλλεύτηκε και το γάλα, αφού η κύρια μεταβολή που υφίσταται το γάλα όταν παραμένει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι η οξίνιση η οποία επιφέρει την πήξη του. Στην παρούσα εργασία, αρχικά, παρουσιάζεται ο τρόπος οργάνωσης μιας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και εφαρμόζεται το πρότυπο ISO 22000. Στη συνέχεια αναφέρονται οι πρώτες ύλες για την παρασκευή τυριών και ο τρόπος παρασκευής τους. Παρακάτω αναλύονται οι κίνδυνοι που υπάρχουν κατά την παρασκευή και κατά την τυποποίηση. Στο τέλος παρατίθενται τα συμπεράσματα της έρευνας.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | HACCP, ΕΛΟΤ 1416, Υποπροϊόντα φέτας, Σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, Ελαττώματα και παθήσεις τυριών |
Subjects: | Γ > Γαλακτοκομική μικροβιολογία Π > Ποιοτικός έλεγχος Τ > Τυροκομία |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 14 Mar 2015 08:11 |
Last Modified: | 16 Nov 2015 14:48 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/678 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |