Το ελαιόλαδο

Ρούκα, Χρυσάνθη (2006) Το ελαιόλαδο. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap2_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (737kB)

Abstract

Το ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός φρουτοχυμός που αποτελείται κυρίως από λιπαρά οξέα υπερέχοντας έναντι όλων των άλλων λιπαρών ουσιών. Αποτελεί μια από τις κυριότερες παραγωγές στην Ελλάδα. Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι, η διαμόρφωση του ελαιολάδου που αρχίζει από το σχηματισμό του ελαιοκάρπου και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του δηλαδή εχθρούς και ασθένειες, καθώς και τις καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται έτσι ώστε να μπορέσει ο καρπός να αναπτυχθεί ομαλά για να μπορέσει να ξεκινήσει το άλλο κύριο στάδιο που είναι η παραγωγή του ελαιολάδου. Από την στιγμή που φτάνει στο χώρο του ελαιουργείου μέχρι την τυποποίηση του. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται σύντομη αναφορά της προελεύσεως της ελιάς καθώς επίσης η κατηγοριοποίηση της κάθε καλλιεργούμενης ποιότητας. Οι εχθροί και οι ασθένειες που αποτελούν ένα σοβαρό κομμάτι τις καλής ανάπτυξης του καρπού. Αλλά και όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται ένα ελαιόδεντρο για να μπορεί να αποδώσει καλύτερα στο επόμενο στάδιο που είναι η ελαιοποίηση του καρπού που παράγει. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται εκτενή αναφορά στη γραμμή παραγωγής του ελαιολάδου έως το τελικό στάδιο παραλαβής του ελαιολάδου από την ελαιοζύμη , καθώς οι ποιοτικές κατηγορίες του ελαιολάδου, τα προϊόντα, υποπροϊόντα και τα απόβλητα του ελαιολάδου. Τέλος στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο προβάλλονται τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εγχώρια παραγωγή αλλά και στις εξαγωγές του ελαιολάδου, και σε προβλήματα προώθησης και μάρκετινγκ που είναι και τα κυριότερα που θα πρέπει να ξεπεραστούν. Τέλος αξιολογώντας όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται μερικές προτάσεις και συμπεράσματα για το μέλλον του ελαιολάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Βοτανική ταξινόμηση της ελιάς, Ελαιόκαρπος, Κατηγορίες ελαιολάδου, Αλλοιώσεις ελαιολάδου, Ελαιοπαραγωγοί
Subjects: Ε > Έλαια και λίπη, Εδώδιμα
Ε > Ελαιουργία και ελαιουργεία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 14 Mar 2015 07:20
Last Modified: 16 Mar 2015 13:08
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/674

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top