Παραγωγή και ποιότητα κεφαλογραβιέρας

Παππά, Ντανιέλα (2006) Παραγωγή και ποιότητα κεφαλογραβιέρας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap58_06.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Η εργασία αυτή έχει σαν κύριο θέμα την κεφαλογραβιέρα , το τυρί αυτό είναι δημιούργημα του γεωπόνου ΑΤΕ-Τεχνολόγου γάλακτος κ.Αλέξανδρου Παππά και παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1967 στη μετοχικού ενδιαφέροντος ΑΤΕ και συν/κών Οργανώσεων, γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη (Γιάννενα). Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται μίγμα πρόβειου γάλακτος μπορεί να αντικατασταθεί με κατσικίσιο γάλα, όχι όμως πάνω από το 50% αυτού. Με την πάροδο του χρόνου το τυρί κεφαλογραβιέρα βελτιώθηκε αρκετά και ήδη σήμερα θεωρείται ένα πολύ καλό επιτραπέζιο τυρί. Το σχήμα των τυροκεφάλων του τυριού αυτού είναι κυλινδρικό, με διάμετρο 30-31 εκατ. Και ύψος 10-11 εκατ. Επίσης το βάρος κάθε τυροκεφαλής ανέρχεται σε 8-9 κιλά. Η επιδερμίδα του είναι λίγο σκληρή, λεπτή, χρώματος κιτρινοκαστανού. Η μάζα του φέρει μικρές και ακανονίστου σχήματος τρύπες, διασκορπισμένες σε όλη την έκτασή της, χρώματος λευκού εώς λευκοκίτρινου. Η γεύση του είναι ευχάριστη, ελαφρά πικάντικη και έχει πλούσιο ευχάριστο άρωμα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γιαβάσης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Παραγωγή κεφαλογραβιέρας, Υγιεινή Τυροκομείων
Subjects: Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Τ > Τρόφιμα - Μέτρα ασφαλείας
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 12 Mar 2015 11:29
Last Modified: 18 Nov 2015 17:32
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/625

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top