Παππά, Ντανιέλα (2006) Παραγωγή και ποιότητα κεφαλογραβιέρας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap58_06.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (5MB) |
Abstract
Η εργασία αυτή έχει σαν κύριο θέμα την κεφαλογραβιέρα , το τυρί αυτό είναι δημιούργημα του γεωπόνου ΑΤΕ-Τεχνολόγου γάλακτος κ.Αλέξανδρου Παππά και παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1967 στη μετοχικού ενδιαφέροντος ΑΤΕ και συν/κών Οργανώσεων, γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη (Γιάννενα). Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται μίγμα πρόβειου γάλακτος μπορεί να αντικατασταθεί με κατσικίσιο γάλα, όχι όμως πάνω από το 50% αυτού. Με την πάροδο του χρόνου το τυρί κεφαλογραβιέρα βελτιώθηκε αρκετά και ήδη σήμερα θεωρείται ένα πολύ καλό επιτραπέζιο τυρί. Το σχήμα των τυροκεφάλων του τυριού αυτού είναι κυλινδρικό, με διάμετρο 30-31 εκατ. Και ύψος 10-11 εκατ. Επίσης το βάρος κάθε τυροκεφαλής ανέρχεται σε 8-9 κιλά. Η επιδερμίδα του είναι λίγο σκληρή, λεπτή, χρώματος κιτρινοκαστανού. Η μάζα του φέρει μικρές και ακανονίστου σχήματος τρύπες, διασκορπισμένες σε όλη την έκτασή της, χρώματος λευκού εώς λευκοκίτρινου. Η γεύση του είναι ευχάριστη, ελαφρά πικάντικη και έχει πλούσιο ευχάριστο άρωμα.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Γιαβάσης Ιωάννης |
Uncontrolled Keywords: | Παραγωγή κεφαλογραβιέρας, Υγιεινή Τυροκομείων |
Subjects: | Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο Π > Ποιοτικός έλεγχος Τ > Τρόφιμα - Μέτρα ασφαλείας |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 12 Mar 2015 11:29 |
Last Modified: | 18 Nov 2015 17:32 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/625 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |