Ο κλάδος των εστιατορίων στο Νομό Θεσσαλονίκης

Σεϊδογλου, Αγγελική (2011) Ο κλάδος των εστιατορίων στο Νομό Θεσσαλονίκης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap40_2011.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (820kB)

Abstract

Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά πολύπλοκη καθώς δέχθηκε στοιχεία επίδρασης από τους Έλληνες της Μ. Ασίας, του Πόντου κ.λ.π. που εγκαταστάθηκαν κυρίως σ΄ αυτόν τον τόπο, αλλά διασκορπίστηκαν σε όλη την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Αυτοί οι Έλληνες ήταν οι κληρονόμοι μιας κουζίνας με τελείως διαφορετικές παραδόσεις. Οι παραλλαγές αρωμάτων από την Ανατολή και το Νότο, δημιούργησαν μια κληρονομιά η οποία τελικά εξελίχθηκε σε ποικίλα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, όπως διάφορα λαχανικά και αμπελόφυλλα, γεμιστά με ρύζι και ένα σωρό άλλα. Στη σημερινή κρίσιμη φάση αναζήτησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, η βιομηχανία Τροφίμων-Ποτών αποτελεί μια από τις «ατμομηχανές» της ελληνικής οικονομίας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει θέσεις εργασίας και να βελτιώνει την ανταγωνιστική της θέση στο διεθνές περιβάλλον. Αποκτά, επομένως, ακόμα μεγαλύτερη σημασία η εφαρμογή κατάλληλης πολιτικής για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η ανάπτυξη και περαιτέρω μεγέθυνση της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας θα προέλθει, όμως, πρωτίστως από την άμβλυνση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από τη γραφειοκρατία, γεγονός που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στις ξένες αγορές, αλλά ταυτόχρονα θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα. Η παρούσα εργασία εστιάζεται στο Νομό Θεσσαλονίκης, στον οποίο αναπτύσσεται ιδιαίτερα ο κλάδος της γρήγορης εστίασης καθώς συνδέθηκε με εστιατόρια «αμερικανικού τύπου», όπου το κυρίως προσφερόμενο μενού επικεντρωνόταν στο burger. Στη συνέχεια όμως, συνθήκες όπως η εντατικοποίηση του ρυθμού ζωής, ο περιορισμός του διαθέσιμου χρόνου για την παρασκευή φαγητού στο σπίτι, η αύξηση των μονομελών οικογενειών δημιούργησαν ζήτηση για μια διευρυμένη ποικιλία γεύσεων, προσφερόμενων μέσω της γρήγορης εστίασης, με την εισαγωγή των επιμέρους κατηγοριών pizza, snack/sandwich, έθνικ (παραδοσιακή ελληνική ή ξένη κουζίνα).

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Λοΐζου Ευστράτιος
Uncontrolled Keywords: Βιομηχανία Τροφίμων και ποτών, Μαζική εστίαση, Γαστρονομία, Αλυσίδες ταχυεστίασης, Οικονομική δραστηριότητα του νομού Θεσσαλονίκης
Subjects: Ε > Επιχειρήσεις - Ανταγωνιστικότητα
Ε > Εστιατόρια, ταβέρνες
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 10 Mar 2015 11:07
Last Modified: 31 Mar 2015 12:00
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/514

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top