Νοθεία στα λίπη και στα έλαια: αναφορά στο σκάνδαλο με το ηλιέλαιο

Μανδαλάκης, Γεώργιος (2010) Νοθεία στα λίπη και στα έλαια: αναφορά στο σκάνδαλο με το ηλιέλαιο. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap47_2011.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (247kB)

Abstract

Τα λίπη και τα έλαια, είτε αυτά είναι φυτικά είτε ζωικά, τα συναντάμε καθημερινά στην διατροφή μας. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ποια από αυτά είναι ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και ποια όχι. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε και σε τι ποσότητες μπορούμε να τα καταναλώσουμε και τι συμμετοχή πρέπει να έχουν στη δίαιτα μας. Ένας παράγοντας όμως, όπως είναι το εύκολο κέρδος, πρέπει να μας κάνει ακόμα πιο προσεχτικούς. Ο άνθρωπος θέλοντας να κερδίζει όλο και περισσότερο, σε χρήμα, πολλές φορές πέφτει σε σφάλματα, εσκεμμένα, βάζοντας σε κίνδυνο πολλές φορές την υγεία του καταναλωτή ή την εξαπάτηση αυτού, προσφέροντας του προϊόντα χαμηλής ποιότητας σε υψηλή τιμή. Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν υψηλών απαιτήσεων λόγω της βιολογικής του σημασίας και με μεγαλύτερο κόστος από τα υπόλοιπα λάδια. Η επιθυμία του ανθρώπου για εύκολο κέρδος έχει σαν αποτέλεσμα την νοθεία του ελαιολάδου με άλλα έλαια χαμηλότερης ποιότητας. Για να προσδιοριστεί η νοθεία του ελαιολάδου καθώς και άλλων ελαίων και λιπών, χρειάζεται μια σειρά ελέγχων που πολλές φορές είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία. Κάθε έλεγχος δίνει πληροφορίες για την ποιότητα του ελαίου ή του λίπους και το είδος της νοθείας εάν αυτή υπάρχει. Πριν προχωρήσουμε όμως στους ελέγχους νοθείας και την αυθεντικότητα των προϊόντων πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά την χημική τους σύσταση και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Οξείδωση, Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, Παρθένο ελαιόλαδο, Πυρηνέλαιο, Trans-ισομερών, Ηλιέλαιο, Αλογονωμένοι διαλύτες
Subjects: Ε > Έλαια και λίπη, Εδώδιμα
Π > Ποιοτικές προδιαγραφές
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 09 Mar 2015 15:55
Last Modified: 02 Nov 2015 10:46
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/499

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top