Μελέτη της αντοχής στην οξείδωση διάφορων ειδών φυτικών ελαίων με τη μέθοδο RANCIMAT

Κωτσιόπουλος, Αθανάσιος (2012) Μελέτη της αντοχής στην οξείδωση διάφορων ειδών φυτικών ελαίων με τη μέθοδο RANCIMAT. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap36_2012.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Το ελαιόλαδο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Στην Ελλάδα η κατανάλωση ελαιόλαδου είναι πολύ μεγάλη. Αυτό οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι είναι μια Μεσογειακή χώρα, η οποία μάλιστα ανήκει στις τρεις πρώτες παραγωγούς- χώρες ελαιόλαδου στην Ευρώπη. Από αρχαιοτάτων όμως χρόνων το ελαιόδεντρο και ο καρπός του είναι πολύτιμα προϊόντα της ελληνικής γης. Καθημερινά όλοι μας στα γεύματά μας συμπεριλαμβάνουμε το ελαιόλαδο. Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχει παρατηρηθεί αύξηση στην κατανάλωση και άλλων φυτικών ελαίων, σπορέλαιων όπως το ηλιέλαιο, το φοινικέλαιο και άλλα. Τα έλαια τα χρησιμοποιούμε για τηγάνισμα, στο μαγείρεμα αλλά και ωμά στις διάφορες σαλάτες. Τα σπορέλαια κατά τα τελευταία έτη είναι πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα αυτό μπορεί να το διαπιστωθεί από την ζήτησή τους, που παρουσιάζει μικρή σταδιακή αύξηση ανά έτος τα τελευταία 4 χρόνια, η ζήτηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα έτη, καθώς σημαντικό ρόλο για την αύξηση αυτή παίζει η χαμηλή τιμή τους σε σύγκριση με το ελαιόλαδο και η ελαφριά γεύση τους. Τα σπορέλαια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες : αυτά που προέρχονται από τους σπόρους το φυτών όπως: ο ηλίανθος, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, αυτά που εξέρχονται από καρπούς των δέντρων όπως το λάδι του φοίνικα. Και στις δύο κατηγορίες το έλαιο παραλαμβάνεται είτε με πίεση, είτε με εκχύλιση των ελαιούχων σπόρων με οργανικό διαλύτη, είτε και με τις δύο τεχνικές χρησιμοποιούμενες διαδοχικά, το λάδι εξέρχεται με την διαδικασία της αλκαλικής διύλισης και με την χρήση κάποιου διαλύτη.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Ελαιόλαδο, Οργανικός διαλύτης, Αλκαλική διύλιση, Ηλίανθος, Καλαμπόκι, Βαμβάκι, Οξύδωση, Χημικός εξευγενισμός
Subjects: Α > Αγροτικά προϊόντα
Ε > Έλαια και λίπη, Εδώδιμα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 05 Mar 2015 11:06
Last Modified: 08 Oct 2015 07:03
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/328

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top