Εφαρμογή συστήματος HACCP κατά την παραγωγή φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος

Ιωαννίδης, Γεώργιος (2006) Εφαρμογή συστήματος HACCP κατά την παραγωγή φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap15_2006.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (375kB)

Abstract

Το γάλα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τροφές για τον άνθρωπο, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της ζωής και της ανάπτυξής του, αφού περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών , ασβεστίου και φωσφόρου. Η ευρεία κατανάλωσή του αύξησε τις απαιτήσεις για παραγωγή ασφαλούς προϊόντος που θα εξασφάλιζε την υγεία των καταναλωτών και ειδικότερα των μικρών ηλικιών που είναι και η ποιο ευπαθής κατηγορία καταναλωτών σε ασθένειες. Με την ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος HACCP στις γαλακτοβιομηχανίες διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται είναι ελεύθερα από βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς κινδύνους. Μέσω του συστήματος HACCP η γαλακτοβιομηχανία μελετά, προλαμβάνει, ελέγχει και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα παρουσίας κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών. Η ασφάλεια είναι ο σπουδαιότερος συντελεστής της ποιότητας των τροφίμων καθώς η υγεία των καταναλωτών είναι αδιαπραγμάτευτος και επιβάλει τη χρήση συστήματος ανάλυσης επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου της παραγωγής του γάλακτος.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Γαλακτοβιομηχανία, Γάλα, Τυρί, Γιαούρτι, Γαλακτοκομικά προϊόντα, HACCP
Subjects: Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 01 Mar 2015 15:34
Last Modified: 27 Jun 2015 12:22
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/228

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top