Εφαρμογή του συστήματος HACCP στην παραγωγική διαδικασία του παγωτού

Περάκη, Σοφία-Ειρήνη (2005) Εφαρμογή του συστήματος HACCP στην παραγωγική διαδικασία του παγωτού. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap84_2005.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (560kB)

Abstract

Το παγωτό αποτελεί ένα θρεπτικό γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο στη χώρα μας καταναλώνεται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες από όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Η πρώτη βιομηχανία παρασκευής παγωτού ιδρύθηκε το 1851 στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ αλλά η μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου έγινε μετά το 1920 λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των τεχνολογιών ψύξης. Στις μέρες μας τα είδη των παγωτών είναι αναρίθμητα και καθορίζονται από την νομοθεσίας κάθε χώρας ανάλογα με τα συστατικά, τη μορφή τους και τους τρόπους επεξεργασίας που ακολουθούνται κατά την παραγωγή τους. Η ύπαρξη πολλών συστατικών η πολυπλοκότητα στην επεξεργασία και η απαίτηση για ασφαλή προϊόντα, οδήγησαν τις βιομηχανίες παγωτού στην εφαρμογή ενός συστήματος με σκοπό την παραγωγή ασφαλών προϊόντων. Το σύστημα αυτό είναι το σύστημα Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (HACCP) το οποίο συγχρόνως με την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων της Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής οδηγεί σε τρόφιμα απαλλαγμένα από κινδύνους – ασφαλή για κατανάλωση. Για να είναι αποτελεσματικό το σύστημα HACCP θα πρέπει να αναλυθεί κάθε στάδιο της παραγωγής του παγωτού και να εντοπιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι από τις πρώτες ύλες ως την αποθήκευση του παγωτού στα ψυγεία. Επίσης θα πρέπει να οριστούν οι κατάλληλες ανά περίπτωση διορθωτικές ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση που το σύστημα ελέγχου εντοπίσει κάποια απόκλιση.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Λαλάς Σταύρος
Uncontrolled Keywords: Γαλακτοκομικά προϊόντα, Παγωτό, HACCP, Ασφάλεια τροφίμων, Ορθή βιομηχανική πρακτική
Subjects: Γ > Γαλακτοκομία - Ελλάδα
Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 28 Feb 2015 12:08
Last Modified: 01 Apr 2015 09:53
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/191

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top