Τεχνολογικός και ποιοτικός έλεγχος στα φυτικά έλαια

Χατζηγεωργίου, Βασιλική (2022) Τεχνολογικός και ποιοτικός έλεγχος στα φυτικά έλαια. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG3_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (20MB)

Abstract

Στόχος της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας ήταν ο τεχνολογικός και ποιοτικός έλεγχος στα φυτικά έλαια. Τα φυτικά έλαια που μελετήθηκαν ήταν το σογιέλαιο, το σησαμέλαιο, το αραβοσιτέλαιο και το ηλιέλαιο. Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν στη μέτρηση της % οξύτητας, του αριθμού υπεροξειδίων, την εύρεση των συντελεστών Κ232, Κ270 και ΔΚ, καθώς και τον έλεγχο Rancimat. Για την διεξαγωγή των πειραματικών διεργασιών χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα (4) δείγματα φυτικών ελαίων από γνωστές εταιρίες του εμπορίου: σογιέλαιο, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και σησαμέλαιο. Το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο ήταν της εταιρίας Μαράτα και παραγωγής 2020, ενώ το σησαμέλαιο της εταιρίας Αφοί Χαΐτογλου, παραγωγής 2020, επίσης. Τα δείγματα δεν κατεργάστηκαν με τον οποιοδήποτε τρόπο πριν τον έλεγχό τους, αλλά ελέγχθηκαν ατόφια. Η μόνη θερμική κατεργασία που έλαβε χώρα, ήταν στον έλεγχο Rancimat, στους 60 οC, 80 οC και 130 οC. Θεωρούμε ότι οι 130 οC, αντιπροσωπεύουν τη θερμοκρασία μαγειρέματος και τηγανίσματος.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσακίρης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Ποιοτικός έλεγχος, Φυτικά έλαια, Έλεγχος Rancimat
Subjects: Ε > Έλαια και λίπη, Εδώδιμα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 08 Sep 2022 09:50
Last Modified: 08 Sep 2022 09:50
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11905

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top