Φυσικοχημικές ιδιότητες του πρόβειου γάλακτος και πρόβειου τυριού. Συγκριτική μελέτη με το κατσικίσιο γάλα.

Αλεξανδρίδου, Βασιλική and Αναστασίου, Παρασκευή (2020) Φυσικοχημικές ιδιότητες του πρόβειου γάλακτος και πρόβειου τυριού. Συγκριτική μελέτη με το κατσικίσιο γάλα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG2_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η θεωρητική και εμπειρική διερεύνηση των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του πρόβειου γάλακτος και του παραγώγου αυτού, του τυριού. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται και αναλύονται μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του πρόβειου γάλακτος και του τυριού και εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι περισσότερες μελέτες συμφωνούσαν μεταξύ τους ως προς τα εξαγόμενα αποτελέσματα. Επίσης, μελετώνται σε θεωρητικό επίπεδο τα οφέλη και οι αλλεργίες που ενδέχεται να προκύψουν από την κατανάλωση πρόβειου γάλακτος και τυριού. Τόσο το πρόβειο γάλα όσο και το τυρί είναι τροφές με υψηλή διατροφική αξία και ως εκ τούτου η κατανάλωσή τους έχει σημαντικά και πολύ- επίπεδα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Αντίθετα, οι αλλεργίες που ενδέχεται να προκαλέσουν δεν είναι σοβαρές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υποχωρούν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας περιγράφονται οι μέθοδοι ανάλυσης των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του πρόβειου γάλακτος. H πειραματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Χημείας, του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Παράρτημα Φλώρινας. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και γίνεται η ανάλυση τους σε δύο άξονες: αρχικά συγκρίνονται με τα αντίστοιχα ευρήματα άλλων μελετών και κατόπιν συγκρίνονται με τα αποτελέσματα μελετών που αφορούν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του κατσικίσιου γάλακτος. Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πρόβειο γάλα και το πρόβειο τυρί έχουν παρόμοιες τιμές όσον αφορά στα φυσικοχημικά τους χαρακτηριστικά, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιότητες του γάλακτος μεταφέρονται στο τυρί, κατά τη διαδικασία της παρασκευής. Αντίθετα, οι τιμές στο πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσιότσιας Αρσένης
Uncontrolled Keywords: Πρόβειο γάλα, Πρόβειο τυρί, Συγκριτική μελέτη, Φυσικοχημική ανάλυση
Subjects: Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα
Π > Πρόβατα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 04 Nov 2020 10:45
Last Modified: 04 Nov 2020 10:45
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10658

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top