Ποιοτικά χαρακτηριστικά τοματοπολτού ελαφράς συμπύκνωσης

Ευθυμάδου, Μυρτώ Ελπίδα (2019) Ποιοτικά χαρακτηριστικά τοματοπολτού ελαφράς συμπύκνωσης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap2_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Στο πρώτο κεφάλαιο της πτυχιακής εργασίας, περιγράφεται η ιστορική εξέλιξη της τομάτας, οι ποικιλίες που υπάρχουν αλλά και οι κατάλληλες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια. Επίσης αναφέρονται τα κριτήρια συγκομιδής του καρπού, οι χρήσεις του, καθώς και η διατροφική του αξία. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα είδη του τοματοπολτού και δίνεται μια λεπτομερής περιγραφή της διαδικασίας παρασκευής του, αναλύοντας τη διαδικασία από την παραλαβή της τομάτας στο εργοστάσιο, μέχρι και το τελικό στάδιο, δηλαδή την συσκευασία και αποθήκευση του τοματοπολτού. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στη συσκευασία του ελαφρά συμπυκνωμένου τοματοπολτού και στα στοιχεία τα οποία είναι υποχρεωτικά να αναγράφονται πάνω σε αυτήν. Ακόμα, αναλύονται τα είδη της συσκευασίας που χρησιμοποιούνται αλλά και τα πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα της κάθε συσκευασίας. Το τέταρτο κεφάλαιο αναλύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τοματοπολτού, τη σημασία του συστήματος HACCP αλλά και των κρίσιμων σημείων ελέγχου. Επιπλέον αναλύονται οι βιολογικοί, χημικοί, φυσικοί κίνδυνοι που μπορεί να υπάρξουν στον τοματοπολτό και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία του καταναλωτή. Τέλος, στο πειραματικό μέρος, παρουσιάζονται οι φυσικοχημικές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ δείγματα ελαφρά συμπυκνωμένου τοματοπολτού προκειμένου να ελεγχθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Ειδικότερα προσδιορίστηκαν οι ακόλουθες παράμετροι: α) τα ολικά στερεά και η περιεχόμενη υγρασία, β) οι βαθμοί Brix, γ) η οξύτητα, δ) η περιεκτικότητά σε χλωριούχο νάτριο (αλάτι), ε) το χρώμα και στ) η βιταμίνη C. Όλα τα αποτελέσματα βρέθηκαν εντός των ορίων που θέτει η νομοθεσία.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μπουλούμπαση Ελισάβετ
Uncontrolled Keywords: Συσκευασία, HACCP, Οξύτητα,
Subjects: Τ > Τοματοβιομηχανία - Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 21 Mar 2019 09:40
Last Modified: 21 Mar 2019 09:40
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9881

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top