Τατσιοπούλου, Ελένη (2018) Φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ελληνικών μελιών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap23_2018.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (570kB) |
Abstract
Το μέλι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό με περίπλοκη σύνθεση. Τα χαρακτηριστικά του μελιού ποικίλλουν ανάλογα με τη βοτανική και γεωγραφική του προέλευση, καθώς και τις κλιματολογικές συνθήκες, τις συνθήκες επεξεργασίας και αποθήκευσης. Το μέλι αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και νερό, παραμέτρους που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής του και μερικές από τις ιδιότητές του, όπως χρώμα, γεύση, πυκνότητα, ιξώδες, υγροσκοπικότητα και κρυστάλλωση, η ποιότητα και η ποσότητα που κάθε συστατικό από τα παραπάνω βρίσκεται σε ένα μέλι επηρεάζει ανάλογα και τις ιδιότητες του. Το μέλι περιέχει επίσης μικρές ποσότητες άλλων συστατικών, όπως ενώσεις αζώτου, οργανικά οξέα, μέταλλα, βιταμίνες, πτητικές ενώσεις και διάφορες βιοδραστικές ουσίες που επηρεάζουν τα αισθητήρια και φυσικά χαρακτηριστικά καθώς και το βιολογικό δυναμικό. Η περιεκτικότητα σε υγρασία και η δραστηριότητα του νερού είναι χαμηλή, γι αυτό και χαρακτηρίζεται και ως αντιμικροβιακή ουσία. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ως προϊόν διατροφής από τα πρώτα χρόνια ζωής του Ανθρώπου. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές καλλιέργειες, για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και ανάλογα με την προέλευσή του, μπορεί να ταξινομηθεί σε διάφορες κατηγορίες οι οποίες αναφέρονται εκτενέστερα παρακάτω. Η ιδιαιτερότητα του ελληνικού μελιού οφείλεται κυρίως στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά που προέρχονται από την χαρακτηριστική ελληνική χλωρίδα με την τεράστια ποικιλία αγριολούλουδων, θάμνων και δέντρων της ελληνικής φύσης.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Κασαπίδου Ελένη |
Uncontrolled Keywords: | Γύρη, Ποιότητα μελιού, Θρεπτική αξία μελιού, Νομοθεσία και σήμανση μελιού |
Subjects: | Μ > Μέλι - Ελλάδα Π > Ποιοτικός έλεγχος |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 22 Nov 2018 09:14 |
Last Modified: | 22 Nov 2018 09:14 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9811 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |