Διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγή και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του γάλακτος προβάτων εγχώριων ελληνικών φυλών

Λάσκαρης, Εμμανουήλ and Πολυχρονιάδης, Σάββας and Κεσίδης, Νικόλαος (2018) Διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγή και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του γάλακτος προβάτων εγχώριων ελληνικών φυλών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
zp6_2018.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (34MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας ήταν α) ο προσδιορισμός της ποσότητας και των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του γάλακτος που παράγεται από τα πρόβατα που εκτρέφονται στο αγρόκτημα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα και β) η μελέτη της επίδρασης που μπορεί να έχει μια σειρά παραγόντων όπως το στάδιο της γαλακτικής περιόδου, η ώρα άμελξης, το μέγεθος των οπισθομαστικών λεμφαδένων, η ύπαρξη υποκλινικής μαστίτιδας και η ηλικία. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 24 πρόβατα των φυλών Χίου, Καραγκούνικης και Φλώρινας (Πελαγονίας). Τα ζώα χαρακτηρίζονται ως χαμηλών εισροών και είναι ενσταβλισμένα καθ’όλη την διάρκεια της εκτροφής. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά έξι δειγματοληψίες δύο φορές την ημέρα ανά δύο εβδομάδες. Η πρώτη ξεκίνησε όταν τα ζώα βρίσκονταν στη μέση της γαλακτικής περιόδου. Προσδιορίστηκαν η μέση ποσότητα γάλακτος και οι μέσες τιμές της ηλεκτρικής αγωγιμότητας, του δείκτη διάθλασης, της οξύτητας του γάλακτος αλλά και της περιεκτικότητας του σε λίπος, πρωτεΐνες, λακτόζη και στερεό υπόλειμμα άνευ λίπους. Όπως διαπιστώθηκε η ώρα άμελξης επηρεάζει τόσο το ύψος της γαλακτοπαραγωγής όσο και τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του γάλακτος. Η ύπαρξη υποκλινικής μαστίτιδας και η ηλικία επηρεάζουν την ποσότητα του γάλακτος, τα φυσικά χαρακτηριστικά και την λιποπεριεκτικότητά του ενώ το μέγεθος των οπισθομαστικών λεμφαδένων επηρεάζει την ποσότητα και τα χημικά χαρακτηριστικά του.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Χαμβατζή, Σοφία
Uncontrolled Keywords: Ιδιότητες του γάλακτος, Φυλή Χίου, Φυλή Καραγκούνικη, Φυλή Φλώρινας
Subjects: Α > Αιγοπροβατοτροφία – Ελλάδα
Γ > Γαλακτοπαραγωγή
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 12 Nov 2018 09:15
Last Modified: 12 Nov 2018 09:15
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9804

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top