Προδρόμου, Παναγιώτης (2018) Έλεγχος ποιοτικών χαρακτηριστικών ανθόμελων από τοπικούς παραγωγούς του Νομού Ιωαννίνων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
zp1_2018.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (379kB) |
Abstract
Στο πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας παρουσιάζεται αναλυτικά η κατηγοριοποίηση των διαφόρων ειδών μελιού που παράγονται στην Ελλάδα. Παρουσιάζονται, επίσης, τα προϊόντα του μελιού, όπως η γύρη, η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός, το δηλητήριο της μέλισσας και το κερί καθώς και η σημασία τους για την ανθρώπινη κατανάλωση αλλά και για την χρήση τους. Δίνονται πληροφορίες για τα συστατικά του μελιού και τις φυσικοχημικές ιδιότητες του μελιού. Στο δεύτερο μέρος της παρούσας εργασίας παρουσιάζεται η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Εργαστήριο του τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας (κατεύθυνση Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων). Το δεύτερο μέρος αποτελείται από δυο κεφάλαια, το κεφάλαιο που αφορά τα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν και το κεφάλαιο των αποτελεσμάτων. Εννιά δείγματα μελιού μελετήθηκαν ως προς την περιεκτικότητα τους σε υγρασία, την ελεύθερη και ενεργό οξύτητά τους, το χρώμα, την περιεκτικότητά τους σε υδροξυ-μέθυλο-φουρφουράλη (HMF) και την παρουσία γλυκόζης. Τα αποτελέσματα σχολιαστήκαν σε σχέση με αντίστοιχα αποτελέσματα από την ελληνική και διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία και κατά πόσο συμμορφώνονται με την ισχύουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία μελιού. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα αλλά και η βιβλιογραφία από όπου αντλήθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες για την εργασία.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Κοντογιάννη Βασιλική |
Uncontrolled Keywords: | Γύρη, Κερί, Βασιλικός πολτός, Πρόπολη, Δηλητήριο μέλισσας |
Subjects: | Μ > Μέλι - Ελλάδα Π > Ποιοτικός έλεγχος |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 18 Oct 2018 07:04 |
Last Modified: | 18 Oct 2018 07:04 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/9765 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |