Διαχείριση αποβλήτων οινοποιείων

Ρουμελιώτης, Παναγιώτης (2009) Διαχείριση αποβλήτων οινοποιείων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap103_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (691kB)

Abstract

Σήμερα, η παραγωγή κρασιού σε παγκόσμιο επίπεδο κάνει επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης διαφόρων σχεδίων δράσης από τα οινοποιεία, με απώτερο σκοπό την ποιοτικότερη παραγωγή του κρασιού και την, όσο το δυνατόν, καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων που απορρέουν από αυτή την παραγωγή. Ανά έτος στην Ελλάδα οινοποιούνται 520.000 τόνοι σταφυλιών (από 400, περίπου, οινοποιεία), παράγοντας περίπου 90.000 τόνους στερεών αποβλήτων. Τα περισσότερα οινοποιεία είναι μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν τα στερεά τους απόβλητα με περιβαλλοντικά αποδεκτές διαδικασίες . 5 Τότε έγινε αντιληπτό ότι προκειμένου να αποφευχθεί, ή να ελαχιστοποιηθεί, η δυνατότητα πρόκλησης δυσμενών επιδράσεων στο περιβάλλον θα έπρεπε να υπάρξει έλεγχος των παραγόντων που δημιουργούν τέτοια αρνητικά αποτελέσματα και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην αποφυγή δημιουργίας ρυπαντών δια μέσου της χρησιμοποίησης περισσότερο αποτελεσματικών και φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων βελτιστοποίησης και διαχείρισης των πηγών (ακατέργαστα υλικά, νερό, ενέργεια κ.λπ.). Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τα απόβλητα των οινοποιείων έχουν προταθεί διάφορες μέθοδοι επεξεργασίας σε συνδυασμό με την άμεση εφαρμογή τους στις γεωργικές καλλιέργειες. Έτσι, είναι συνήθης πρακτική για τα οινοποιεία να εναποθέτουν τα στερεά τους απόβλητα σε αγρούς για να μετατραπούν σε λίπασμα με αερόβια διάσπαση. Κατά την διαδικασία αυτή (βιοαπεικοδόμηση) τα στερεά απόβλητα παραμένουν εκτεθειμένα και αποτελούν εστία μόλυνσης, κυρίως λόγω του όγκου τους και της μεγάλης φυτοτοξικής δραστικότητας των πολλών φυσικών προϊόντων που εμπεριέχουν. Στη συγκεκριμένη εργασία θα εξεταστούν οι στρατηγικές τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει ένα οινοποιείο για την αποτελεσματική διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων του, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία και με τις απαιτήσεις για τη μαζική παραγωγή κρασιού.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Απόβλητα οινοποιείων, Άρδευση από απόβλητα
Subjects: Α > Απόβλητα
Ο > Οινοποιεία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 20 Mar 2015 07:22
Last Modified: 11 Nov 2015 18:11
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/930

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top