Μποζοϊδης, Μιχαήλ (2017) Αξιολόγηση των λαχανοκομικών φασολιών (Μπαρμπούνι και Yellowbird) ως προς την παραγωγή χλωρών φασολιών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
fp4_2017.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (264kB) |
Abstract
Η τρέχουσα εργασία πραγματεύεται τη σύγκριση 2 λαχανοκομικών ποικιλιών φασολιού(Μπαρμπούνι και yellow bird), ως προς την απόδοση παραγωγής χλωρών φασολιών. Γίνεται αναφορά στην καταγωγή και την εξάπλωση του φασολιού παγκοσμίως και την καλλιέργεια του στην Ελλάδα. Στη συνέχεια αναλύονται τα βοτανικά χαρακτηριστικά του φασολιού,οι οικολογικές απαιτήσεις καθώς επίσης και όλες οι καλλιεργητικές τεχνικές από την προετοιμασία του εδάφους μέχρι την συγκομιδή του λαχανοκομικού φασολιού. Επιπλέον αναφέρονται οι τρόποι εκτίμησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών, αποθήκευση, συσκευασία, χρησιμότητα, θρεπτική αξία, οι εχθροί και οι ασθένειες που προσβάλουν το φασόλι. Επίσης γίνεται η περιγραφή του πειράματος που διεξήχθη και παρουσιάζονται τα συμπεράσματα. Συνοψίζοντας, από τα αποτελέσματα προκύπτουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ποικιλιών όσον αφορά την πρωιμότητα και την συνολική απόδοση σε λοβούς . Πρωιμότερη και υψηλότερη απόδοση σε νωπούς λοβούς είχε η ποικιλία Μπαρμπούνι που ξεπέρασε την Yellowbird κατά 5 ημέρες ενώ και η συνολική παραγωγή λοβών ήταν κατά 18% μεγαλύτερη. Στις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες φαίνεται ότι η πρωιμότητα άνθισης εξασφαλίζει και υψηλότερη απόδοση αφού τα φυτά εκτίθενται λιγότερο στο ενδεχόμενο καταπόνησης λόγω υπερβολικών θερμοκρασιών το καλοκαίρι που μειώνουν σημαντικά τις τελικές αποδόσεις.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Φασόλια Μπαρμπούνια, Φασόλια Yellowbird, Χλωρά φασόλια, Θρεπτική αξία φασολιών, Βοτανικά χαρακτηριστικά, Καλλιεργητικές τεχνικές |
Subjects: | Φ > Φασόλια |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 22 Aug 2017 08:51 |
Last Modified: | 22 Aug 2017 08:51 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/8961 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |