Μιχαλιώτη, Ιφιγένεια (2009) Κονσερβοποίηση μανιταριών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap52_2009.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (1MB) |
Abstract
Με τον όρο κονσερβοποίηση εννοούμε τη θερμική επεξεργασία τροφίμων τα οποία βρίσκονται μέσα σε ερμητικά κλεισμένους περιέκτες. Η κονσερβοποίηση είναι μία σχετικά οικονομική και ασφαλής μέθοδος συντήρησης με την οποία μπορούν να παραχθούν προϊόντα χωρίς χημικά συντηρητικά, ικανά να διατηρηθούν σε συνθήκες περιβάλλοντος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κονσερβοποιημένα μανιτάρια είναι προϊόντα που συσκευάζονται συνήθως σε γυάλινα βάζα ή μεταλλικούς περιέκτες ερμητικά κλειστούς και συντηρούνται με NaCl και άλλες ουσίες (κιτρικό οξύ, ασκορβικό οξύ, ξύδι), που δρουν σαν φυσικά συντηρητικά και επιτρέπονται από το νόμο. Τα μανιτάρια μπορούν επίσης να συσκευαστούν σε πλαστικούς περιέκτες, όπου προστίθεται και λάδι. Και στις δύο περιπτώσεις, τα προϊόντα δέχονται θερμική επεξεργασία που τα καθιστά εμπορικά στείρα. Δηλαδή, μπορεί να περιέχουν μικρό αριθμό αδρανών βακτηριακών σπόρων. Αυτοί οι σπόροι είναι εξαιρετικά θερμοάντοχοι και ανήκουν σε βακτήρια που είναι ακίνδυνα για τη δημόσια υγεία και δεν αλλοιώνουν το τρόφιμο κατά την αποθήκευσή του.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Μορφολογία μανιταριών, Είδη θερμικής κατεργασίας, Ασηπτική επεξεργασία, Μεταλλικές κονσέρβες |
Subjects: | Κ > Κονσερβοποίηση - Βιομηχανία και εμπόριο Μ > Μανιτάρια |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 18 Mar 2015 15:27 |
Last Modified: | 01 Apr 2015 11:55 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/887 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |