Μέθοδοι οινοποίησης

Κατής, Γεώργιος (2009) Μέθοδοι οινοποίησης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap72_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Ο σκοπός της πτυχιακής μου εργασίας είναι να συμπεριλάβει σε μια μικρή σχετικά έκταση, με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα, το σύνολο των διεργασιών που συντελούνται κατά τη μετατροπή του χυμού των καρπών της αμπέλου σε οίνο, καθώς και τις σημαντικότερες τεχνικές που χρησιμοποιούνται, προκειμένου το τελικό προϊόν να περιέχει τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά.Το αμπέλι είναι πολυετές φυτό, ο βιολογικός κύκλος του όμως είναι ετήσιος. Η ποιότητα του καρπού του, του σταφυλιού, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, απ' τους οποίους άλλους μπορούμε να επηρεάσουμε και άλλους όχι. Γι' αυτό και το κρασί που φτιάχνουμε κάθε χρονιά διαφέρει από το προηγούμενο. Το χειμώνα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το αμπέλι αναπαύεται. Στην αρχή της άνοιξης, οι χυμοί αρχίζουν να κυκλοφορούν στο φυτό και όταν η θερμοκρασία αυξηθεί αρκετά, ανοίγουν τα "μάτια", αναπτύσσονται τα πρώτα φύλλα και μεγαλώνουν οι βλαστοί. Το Μάιο το αμπέλι ανθίζει, τα άνθη γονιμοποιούνται και "δένει" ο καρπός, το σταφύλι. Τέλος, το καλοκαίρι το σταφύλι ωριμάζει, αποκτά δηλαδή χρώμα και γλυκύτητα ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η ξινή, άγουρη γεύση του. Το κλίμα καθορίζει τις περιοχές όπου οι ποικιλίες της οιναμπέλου μπορούν να καλλιεργηθούν. Παρόλα όμως τα γενικά κλιματικά χαρακτηριστικά, οι εποχιακές διαφορές στις βροχοπτώσεις, στους καύσωνες, στις περιόδους κρύου και ανέμων, διαφοροποιούν κάθε τρύγο καθώς και το κρασί που προκύπτει. Σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κρασιού παίζει η ποικιλία, αφού οι "ευγενείς" ποικιλίες οιναμπέλου παράγουν εκλεκτά κρασιά ποιότητας όταν το έδαφος και το κλίμα είναι κατάλληλα.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Ερυθρή ροζέ και λευκή οινοποίηση, Στέμφυλα, Χημικές επεξεργασίες σταφυλόμαζας, Αφρώδης οίνος
Subjects: Α > Αμπελοκαλλιέργεια
Ο > Οίνος και οινοποιία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 18 Mar 2015 12:18
Last Modified: 10 Nov 2015 08:57
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/867

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top