Η σημασία του γένους Triticum στη διατροφή του ανθρώπου

Μαλιώτας, Δημήτριος (2017) Η σημασία του γένους Triticum στη διατροφή του ανθρώπου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
fp1_2017.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (639kB)

Abstract

Τα σιτηρά είναι από τα πρώτα φυτά τα οποία καλλιέργησε ο άνθρωπος και τα ίχνη των περισσότερων απ’ αυτά χάνονται στο βάθος της ιστορίας. Σήμερα, τα σιτηρά εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια γεωργία και τα προϊόντα τους αποτελούν τη βάση της διατροφής του πληθυσμού του πλανήτη. Ο καρπός του σιταριού είναι μια βασική τροφή, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλευριού, ζωοτροφών και ως πρώτη ύλη στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών και καυσίμων. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται δύο είδη σιταριού. Το σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται στη μακαρονοποιία και το μαλακό σιτάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού. Ωστόσο, κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται προσπάθεια επαναφοράς στην καλλιέργεια ειδών του γένους Triticum, τα οποία είχαν αποσυρθεί από την καλλιέργεια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέτοια είδη είναι το μονόκοκκο, το δίκοκκο και το σιτάρι τύπου σπέλτα. Το σιτάρι είναι το κυρίαρχο δημητριακό που υπήρχε ανέκαθεν και υπάρχει στη διατροφή του Έλληνα και έχει ένα χώρο είτε στα κύρια είτε και στα ενδιάμεσα γεύματά του. Η σπουδαιότητά του έγκειται στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες και την τεράστια αντικαρκινική, αντι-υπερτασική και καρδιοπροστατευτική του δράση.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Ξυνιάς Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Γυμνόσπερμα σιτάρια, Ντυμένα σιτάρια, Θρεπτική αξία
Subjects: Δ > Διατροφή
Σ > Σιτάρι - Ποικιλίες
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 22 Mar 2017 09:08
Last Modified: 22 Mar 2017 09:08
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/8626

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top