Τζέμου, Μυρσίνη (2016) Προσδιορισμός της χημικής σύνθεσης παραδοσιακού λουκάνικου με πρότυπες μεθόδους και συσχέτιση με τις τιμές που προκύπτουν από την τεχνική του εγγύς υπέρυθρου (NIR)- δημιουργία καμπύλης βαθμονόμησης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap14_2016.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (2MB) |
Abstract
Ο στόχος της παρούσας εργασίας ήταν ο προσδιορισμός της χημικής σύνθεσης (περιεκτικότητα σε υγρασία, τέφρα, πρωτεΐνη και λίπος) παραδοσιακού λουκάνικου από κρεοπωλεία της περιοχής της Φλώρινας, σύμφωνα με πρότυπες μεθόδους (AOAC) και με παράλληλη εξέταση των δειγμάτων σε φασματοφωτόμετρο του εγγύς υπέρυθρου (Near – infrared – spectotroscopyNIR) με σκοπό τη δημιουργία καμπύλης αναφοράς και την χρησιμοποίηση αυτής για αναλύσεις ρουτίνας στο εργαστήριο. Για την εργασία αυτή,χρησιμοποιήθηκαν είκοσι επτά δείγματα παραδοσιακού λουκάνικου που αναλύθηκαν με πρότυπες μεθόδους και την φασματοσκοπία του εγγύς υπέρυθρου για τον προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης του. Από τα αποτελέσματα προέκυψαν ότι η φασματοσκοπία του εγγύς υπέρυθρου μπορεί να εφαρμοστεί με υψηλή αξιοπιστία για τον προσδιορισμό της περιεκτικότητας σε υγρασία,τέφρα,πρωτεΐνη και λίπος. Η φασματοσκοπία του εγγύς υπέρυθρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους όσους εργάζονται, είτε σε ερευνητικό επίπεδο στην βιομηχανία τροφίμων για τον άμεσο και εύκολο προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης παραδοσιακού λουκάνικου
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Κασαπίδου Ελένη |
Uncontrolled Keywords: | Λουκάνικα, Φασματοσκοπία εγγύς υπέρυθρου (NIR) |
Subjects: | Κ > Κρέας |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 10 Nov 2016 10:27 |
Last Modified: | 11 Nov 2016 09:19 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/8406 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |