Μεταξάς, Ιωάννης (2016) Στάση και απόψεις καταναλωτών στην πόλη της Θεσσαλονίκης σχετικά με την αγορά νωπού κρέατος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap9_2016.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (2MB) |
Abstract
Το κρέας αποτελεί βασικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής, αφού το ποσοστό με το οποίο συμμετέχει στον προϋπολογισμό του ελληνικού νοικοκυριού παραμένει σταθερό, αλλά μεταβάλλεται η αξία του. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί είτε με την στροφή των καταναλωτών σε χαμηλότερης αξίας εγχώριου κρέατος ή στην αγορά του φθηνότερου εισαγόμενου. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε και από την αύξηση του όγκου εισαγόμενου κρέατος, το οποίο εν μέρει οφείλεται και από την αδυναμία της ελληνικής αγοράς να καλύψει τις όπως φαίνεται μειωμένες για το 2013 σε σχέση με το 2012 ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Η εν λόγω αδυναμία οφείλεται και στο γεγονός ότι οι μονάδες εκμεταλλεύσεων είναι μικρές στην πλειοψηφία τους και κατακερματισμένες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανάπτυξη του κλάδου σε σημαντικό βαθμό, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, σημαντική διαφοροποίηση παρουσιάζεται στον τομέα παραγωγής χοιρινού κρέατος, το οποίο στην περίπτωση της Ελλάδος θεωρείται ιδιαίτερα ποιοτικό. Επομένως, μπορεί να ειπωθεί ότι ο κλάδος έχει δυνατότητες ωστόσο, όσοι συμμετέχουν σε αυτόν, μαζί με την πολιτεία θα πρέπει να προσπαθήσουν να εδραιώσουν την λειτουργία του και να βοηθήσουν στην ανάπτυξή του, με στόχο να αποτελέσει έναν από τους κλάδους που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Χατζηθεοδωρίδης Φώτιος |
Uncontrolled Keywords: | Παραγωγή κρέατος, Ζωική παραγωγή |
Subjects: | Κ > Κρέας Κ > Κτηνοτροφία |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 10 Nov 2016 09:28 |
Last Modified: | 10 Nov 2016 09:28 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/8401 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |