Τσιαντού, Βασιλική-Ξένια (2016) Η εφαρμογή του συστήματος HACCP στην επεξεργασία και τυποποίηση ρυζιού. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap7_2016.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (599kB) |
Abstract
Το ρύζι, λόγω της χαμηλής του τιμής, της εύκολης εύρεσής του, του εύκολου μαγειρέματος, της υψηλής θρεπτικής του αξίας και τέλος της μακροχρόνιας αποθήκευσής του είναι ένα από τα βασικότερα προϊόντα της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και παγκοσμίως. Υφίσταται μια σειρά διεργασιών προτού καταστεί ικανό για κατανάλωση και υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν. Έτσι διακρίνουμε την παραγωγική διαδικασία (καλλιέργεια στον αγρό), την επεξεργασία στον ορυζόμυλο (αποφλοίωση & λεύκανση), την τυποποίηση και συσκευασία και τέλος τη διάθεση στον καταναλωτή. Το κάθε ένα από τα στάδια αυτά έχει τη δική του σημασία στην όλη διαδικασία. Το HACCP αποτελεί μία από τις πιο γνωστές μεθόδους διασφάλισης της υγιεινής των τροφίμων. Είναι εύκολο στην εφαρμογή του και αναγκαίο σε μία επιχείρηση τροφίμων καθώς έχει προληπτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί σε εκ των προτέρων έλεγχο συγκεκριμένων παραμέτρων ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Ειδικότερα στο ρύζι είναι χρήσιμο διότι μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησής του.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Κουντουράς Κωνσταντίνος |
Uncontrolled Keywords: | HACCP, Εχθροί και ασθένειες ρυζιού |
Subjects: | Π > Ποιοτικός έλεγχος Ρ > Ρύζι |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 10 Nov 2016 08:49 |
Last Modified: | 10 Nov 2016 08:49 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/8399 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |