Γκουτζαμάνη, Ζωή (2009) Τυποποίηση επιτραπέζιας ελιάς. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap102_2009.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (829kB) |
Abstract
Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η τυποποίηση και συσκευασία της ελιάς. Αρχικά, αναλύεται η χημική σύσταση και η μορφολογία του καρπού και, στη συνέχεια, αναφέρονται όλα τα στάδια παραγωγής της, από το μάζεμα του καρπού, μέχρι την τελική επεξεργασία που θα δεχθεί ώστε να φτάσει στο τραπέζι μας έτοιμη προς κατανάλωση. Επίσης, τονίζονται οι τυχόν διαφορές στις διαδικασίες επεξεργασίας, ανάλογα με το είδος ή την ποικιλία του καρπού ή ακόμη και τις επιθυμητές ιδιότητες του τελικού προϊόντος. Τέλος, αναφέρονται ορισμένα στοιχεία που αφορούν στις πιθανές αλλοιώσεις του προϊόντος και στους τρόπους αποφυγής αυτών και παρατίθεται η σχετική νομοθεσία. Οι επιτραπέζιες ελιές είναι το προϊόν που λαμβάνεται από υγιείς και επαρκώς ώριμους καρπούς της ελιάς και που έχει υποστεί κατάλληλες επεξεργασίες για την εξασφάλιση της ποιότητας και της καλής συντήρησης. Οι εμπορικοί τύποι των βρώσιμων ελιών προσδιορίζονται από δύο κυρίως χαρακτηριστικά: α) το χρώμα και β) τον τρόπο συντήρησης του επεξεργασμένου προϊόντος. Το χρώμα μπορεί να είναι πράσινο, φυσικό μαύρο και τεχνητό μαύρο, το οποίο αποκτάται με επεξεργασία με αλκάλι. Η συντήρηση του τελικού προϊόντος μπορεί να γίνει με οξέα (γαλακτική ζύμωση), με αλάτι (ξηρό ή υπό μορφή πυκνής άλμης) και με αναεροβίωση (μερικής ή πλήρης).
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Τυποποίηση ελιάς, Χημικά συστατικά ελιάς, Καλλιέργεια ελιάς |
Subjects: | Ε > Ελαιουργία και ελαιουργεία Ε > Ελιά Ε > Ελιά - Βιολογική καλλιέργεια |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 17 Mar 2015 08:22 |
Last Modified: | 09 Nov 2015 14:34 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/819 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |