Σύστημα ποιότητας στην συσκευασία και την τυποποίηση των οπωροκηπευτικών=Quality system in the packaging and standardization of fruit and vegetables

Τριμπίνιο, Κατερίνα (2015) Σύστημα ποιότητας στην συσκευασία και την τυποποίηση των οπωροκηπευτικών=Quality system in the packaging and standardization of fruit and vegetables. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap4_2015.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (463kB)

Abstract

Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά ενός πολύ σημαντικού κλάδου κάθε οικονομίας, που δεν είναι άλλος από αυτόν της τυποποίησης και συσκευασίας των οπωροκηπευτικών, και πιο συγκεκριμένα τους ποιοτικούς ελέγχους που πρέπει να υπόκεινται τα οπωροκηπευτικά, ώστε να ικανοποιούν τις προδιαγραφές που θέτουν η νομοθεσία και οι πελάτες. Αναλυτικότερα, αναφερόνται τα σημαντικότερα συστήματα διαχείρισης ποιότητας των τροφίμων και ειδικότερα το HACCP, καθώς και τα οφέλη που μπορεί να έχει μια επιχείρηση από την εφαρμογή τους, αλλά και το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της. Η εφαρμογή όμως ενός τέτοιου συστήματος θα πρέπει να στηρίζεται στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο παράγονται, μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα οπωροκηπευτικά, καθώς και των χαρακτηριστικών τους, αφού ελλοχεύουν φυσικοί, χημικοί και βιολογικοί κίνδυνοι που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια και τελικά την ποιότητα των προϊόντων. Τέλος, παρουσιάζονται οι ενέργειες που πρέπει να γίνονται κατά την παραλαβή των οπωροκηπευτικών, τον έλεγχο τους σε πρώτο στάδιο και τον διαχωρισμό τους σε κατηγορίες, αλλά και κατά την τυποποίηση, συσκευασία και αποθήκευση τους, μέχρι να μεταφερθούν στον τελικό τους προορισμό.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κουντουράς Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: Οπωροκηπευτικά, Ποιοτικός έλεγχος, HACCP
Subjects: Ο > Οπωροκηπευτικά - Βιομηχανία και εμπόριο
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 24 Mar 2016 14:14
Last Modified: 24 Mar 2016 14:14
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/7970

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top