Η επιθετικότητα και το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού

Σπυροπούλου, Δέσποινα (2015) Η επιθετικότητα και το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC24_2015.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) ή θυματοποίησης (victimization) αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που, εμφανιζόμενη στο σχολείο, έχει σοβαρές επιπτώσεις και συνέπειες στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού κι, ως εκ τούτου, συχνά και στη διαδικασία της μάθησης. Εκφοβισμός είναι η επανειλημμένη και για αρκετό χρονικό διάστημα έκθεση του παιδιού σε αρνητικές πράξεις άλλου ή άλλων μαθητών, οι οποίες εκδηλώνονται ως μορφές βίαιης ή επιθετικής συμπεριφοράς (Olweus, 1993). Οι «συντελεστές»/εμπλεκόμενοι στο σχολικό εκφοβισμό είναι αυτοί που τον πράττουν (θύτες) και αυτοί που τον υφίστανται (θύματα). Οι θύτες έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την επιθετικότητα και την αποδοχή της βίας. Τα θύματα με βάση τον Olweus χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) το παθητικό θύμα και β) το προκλητικό θύμα. Τα παθητικά θύματα είναι αγχώδη, εσωστρεφή ευαίσθητα και ήσυχα παιδιά, με χαμηλή αυτοεκτίμηση και απομονωμένα, χωρίς φίλους και με δυσκολίες στην κοινωνική προσαρμογή. Σχετικά με τη συχνότητα του σχολικού εκφοβισμού, από στοιχεία ερευνών στη Νορβηγία από τον Olweus προέκυψε ότι 1 στους 7 μαθητές συμμετείχε σε φαινόμενα εκφοβισμού, με το 9% των μαθητών να εμφανίζονται ως θύματα, το 7% ως θύτες ενώ το 1,6% και ως θύματα και ως θύτες (Olweus, 1993). Σε ό,τι αφορά στον ηλικιακό έλεγχο, παρατηρείται μείωση ανά βαθμό εκπαίδευσης, ενώ η συχνότητα είναι μικρότερη στα κορίτσια (Olweus, 1993).

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μονοβασίλης Θεόδωρος
Uncontrolled Keywords: Σχολικός εκφοβισμός, bullying, ενδοσχολική βία, συχνότητα, προφίλ εμπλεκόμενων, ελληνική πραγματικότητα, τοπικό γίγνεσθαι.
Subjects: Β > Βία
Ε > Εκπαίδευση
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 08 Sep 2015 07:12
Last Modified: 04 Mar 2016 07:49
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/7679

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top