Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας, Ρωσίας και η δημιουργία κέντρου διαμετακόμισης του ρωσικού πετρελαίου στην Ελλάδα

Γιαντσίδης, Κώστας and Κυριαζής, Φώτης (2009) Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας, Ρωσίας και η δημιουργία κέντρου διαμετακόμισης του ρωσικού πετρελαίου στην Ελλάδα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
IT79_2009.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (819kB)

Abstract

Το ενεργειακό σταυροδρόμι του 21ου αιώνα μεταφέρεται από τη Μέση Ανατολή στην Κασπία Θάλασσα και το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στις ποικίλες χερσαίες και θαλάσσιες διεξόδους που προσφέρουν τα ενεργειακά δίκτυα που ήδη υπάρχουν ή θα κατασκευαστούν στο μέλλον και θα περνούν μέσα από τα εδάφη της ΕΕ και το Αιγαίο. Η απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών που επήλθε με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, το κλίμα φόβου που προέρχεται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν κατά καιρούς σε Ευρώπη και Αμερική, η ανασφάλεια σχετικά με την επίτευξη ενεργειακής επάρκειας που απασχολεί τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες της υφηλίου και η μείωση των ενεργειακών αποθεμάτων του πλανήτη, τροφοδοτούν δυναμικές εξελίξεις στο ήδη ρευστό παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον. Πρωταγωνιστές των εξελίξεων αυτών οι πλούσιες σε κοιτάσματα παράκτιες χώρες της Κασπίας και οι παραδοσιακοί παραγωγοί πετρελαίου σε χώρες της Αραβίας αλλά και η Ρωσία , οι ΗΠΑ , η Τουρκία και το Ιράν. Δυο είναι οι κύριοι άξονες προς τους οποίους κατευθύνεται ο ανταγωνισμός των χωρών αυτών. Πρώτα και κύρια η παραγωγή και εκμετάλλευση πετρελαίου και σε ένα δεύτερο επίπεδο ο έλεγχος των διόδων μεταφοράς του πετρελαίου από τις χώρες παραγωγής στις χώρες καταναλωτές. Στο χορό των ανακατατάξεων μπαίνει δυναμικά και η Ελλάδα ως ενεργειακό διαμετακομιστικό κέντρο με δυο αγωγούς μεταφοράς, έναν πετρελαϊκό που θα συνδέει τη Βουλγαρική πόλη Μπουργκάς με την Αλεξανδρούπολη και θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά και έναν αεριαγωγό για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ιταλία κι από εκεί στις παγκόσμιες αγορές. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη θέση της χώρας σε διεθνές επίπεδο, αυξάνει το γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό της ρόλο και την καθιστά παράγοντα διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο δεν είναι λίγες και οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας του Έβρου και των διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων σχετικά με τους κινδύνους που απορρέουν από ένα τόσο μεγάλο έργο και το διάπλου των υπερδεξαμενόπλοιων στα νερά της Μεσογείου.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σίσκος Ευάγγελος
Uncontrolled Keywords: Εμπορικές σχέσεις, Ρωσία, Ελλάδα, Μεταφορά πετρελαίου
Subjects: Ε > Ελλάδα - Εξωτερικές σχέσεις - 20ος - 21ος αι.
Ε > Εμπορικές σχέσεις
Divisions: Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 25 Jun 2015 08:21
Last Modified: 08 Jul 2015 11:16
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/7415

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top