Οι διαδικασίες ποιότητας παραγωγή οίνου που προορίζεται για τις διεθνείς αγορές και ποιοτικός έλεγχος οίνου στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στα πλαίσια της εγκατάστασης ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας που βασίζεται στο πρότυπο ISO 9001:2000

Λόη, Σοφία and Γεωργίου, Ηλιάνα (2011) Οι διαδικασίες ποιότητας παραγωγή οίνου που προορίζεται για τις διεθνείς αγορές και ποιοτικός έλεγχος οίνου στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στα πλαίσια της εγκατάστασης ενός συστήματος διαχείρισης ποιότητας που βασίζεται στο πρότυπο ISO 9001:2000. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
IT54_2011.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (832kB)

Abstract

Η παρούσα εργασία παραθέτει στοιχεία που αφορούν τις Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της οινοποιίας βασιζόμενη κυρίως στην τελευταία δεκαετία. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην ιστορία του κρασιού, στους τύπους κρασιών και στις διάφορες ποικιλίες. Περαιτέρω, παρουσιάζονται οι διαδικασίες ποιότητας παραγωγής οίνου καθώς και ο ποιοτικός έλεγχος που υφίσταται, μέσα από την χρήση συστημάτων διαχείρισης- πιστοποίησης ποιότητας, όπως το ISO 9001:2000. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται πίνακες που απεικονίζουν μεγέθη παραγωγής οίνου, των εκτάσεων των αμπελώνων της Ελλάδας και άλλων χωρών, αλλά και η διαθεσιμότητα στρεμμάτων για παραγωγή οινάμπελων και των τελικών προϊόντων προς διάθεση. Παρατίθενται χρήσιμα έντυπα, με στοιχεία για την οινοποίηση, την προετοιμασία για εμφιάλωση, την αναφορά στην αποθήκευση και την παλαίωση. Αναφορικά , κάποια από αυτά είναι το έντυπο εγκεκριμένων προμηθευτών, έντυπο αξιολόγησης προμηθευτών κατά την παράδοση, έντυπο προμηθευόμενων προϊόντων και έντυπο για την παραλαβή πρώτης ύλης. Αξίζει να σημειωθεί πως, στην παρούσα φάση , ο κλάδος της οινοποϊίας στην Ελλάδα περιλαμβάνει λίγες οινοβιομηχανίες μεγάλου μεγέθους, καθώς και πλήθος μικρομεσαίων οινοποιητικών επιχειρήσεων, αγροτικών συνεταιρισμών και εισαγωγικών εταιρειών. Οι εξαγωγές του οίνου την τελευταία δεκαετία παρουσίασαν διακυμάνσεις. Αναφορικά, στην πρώτη θέση βρίσκονται τα ‘’λευκά κρασιά’’ με ποσοστό 29,9% της συνολικής εξαγόμενης ποσότητας. Οι εξαγωγές στα ‘’ερυθρά κρασιά’’, μειώνονται και φτάνουν στο 23% του συνόλου. Αυξάνονται ραγδαία τα ‘’λευκά VQRPD’’ ,με ποσοστό 14%, ενώ οι ‘’αφρώδεις οίνοι’’ δεν ξεπερνούν το 10% του συνόλου. Ο κλάδος της οινοπαραγωγής θεωρείται από τους σημαντικότερους ,παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι ελληνικές εξαγωγές πλησιάζουν τις 80.000$ έχοντας μια σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια. Ο ‘’Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης ISO’’ στοχεύει στην διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας, αλλά και την εξασφάλιση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με τα τρόφιμα και τα ποτά. Τέλος, απαιτείται η ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης ποιότητας. Είναι σημαντικό ότι, αποτελεί ‘’Διεθνές Διαβατήριο’’ για εξαγωγές ή οποιαδήποτε εμπορική συνδιαλλαγή. Παρέχει εμπιστοσύνη σε διοίκηση και πελάτες. Βοηθά άμεσα στην αύξηση των πωλήσεων. Δημιουργεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι του ανταγωνισμού και συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Υπάρχουν κάποιες υποχρεωτικές διαδικασίες που το συνοδεύουν, όπως ο έλεγχος των αρχείων, η ανασκόπηση από την διοίκηση, η εσωτερική επιθεώρηση και οι προληπτικές ενέργειες. Τέλος, κατά την διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου για την εξαγωγή του οίνου στη διεθνή αγορά , πρέπει να προσδιοριστούν οι σχετικές απαιτήσεις με το προϊόν, τη σχέση πελάτη-προϊόν, και εφόσον διαπιστωθούν τα παραπάνω, μπορεί να γίνει η εξαγωγή. Οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί είναι η Αμερική, ο Καναδάς, το Βέλγιο και η Γερμανία. Οι προοπτικές για τον κλάδο μπορούν να συνοψιστούν στη φράση ‘’λιγότερο αλλά καλύτερο κρασί!’’ Το κρασί έχει σπουδαία θέση στην Αρχαία Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό που , ο Διόνυσος θεός της άγριας βλάστησης στην αρχή , να συνδεθεί σχεδόν αποκλειστικά με το ευλογημένο προϊόν του σταφυλιού. Εν κατακλείδι, από την εμφάνιση του ως σήμερα ,το κρασί καταλαμβάνει σημαντική θέση σε παγκόσμια κλίμακα και έχει ανοδική πορεία.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μπάτος Παναγιώτης
Uncontrolled Keywords: Ποιοτικός έλεγχος οίνου, Σύστημα διαχείρισης ποιότητας, Πρότυπα ISO
Subjects: Δ > Διοίκηση ολικής ποιότητας - Πρότυπα
I > ISO 9001 Standard-Greece
Divisions: Πρώην Αυτόνομα Τμήματα > Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 23 Jun 2015 15:48
Last Modified: 03 Jul 2015 09:35
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/7070

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top