Μελέτη επικινδυνότητας υδάτων λίμνης Πολυφύτου στη λεκάνη απορροής του Αλιάκμωνα, νομού Κοζάνης

Εγγλέζου, Βασιλική (2006) Μελέτη επικινδυνότητας υδάτων λίμνης Πολυφύτου στη λεκάνη απορροής του Αλιάκμωνα, νομού Κοζάνης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
GE39_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (12MB)

Abstract

Ο έλεγχος της ποιότητας των υδάτων της λίμνης συμπεριλάμβανε μετρήσεις παραμέτρων οργανοληπτικού ελέγχου (θολερότητα, ολικά στερεά), φυσικοχημικού ελέγχου (θερμοκρασία, αγωγιμότητα, ΡΗ), μετρήσεις βαρέων και τοξικών μετάλλων (Cu, Fe, Zn, Mn, Pb, Cr, Ni, Cd), καθώς επίσης και ελέγχου οργανικής ρύπανσης (TC, DO, BOD, COD) όπως και μετρήσεις θρεπτικών συστατικών - δεικτών ευτροφισμού. Οι πίνακες δείχνουν τις ελάχιστες, τις μέγιστες και τον μέσο όρο των τιμών που παρατηρήθηκαν όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της ποιότητας του νερού, σε όλους τους σταθμούς ελέγχου συγκρινόμενες με τα επιτρεπτά όρια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τα δεδομένα έδειξαν ότι: Α) Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στις τιμές από τις δειγματοληψίες στην επιφάνεια και στον πυθμένα της λίμνης. Β) Οι μετρήσεις όλων των παραμέτρων βρίσκονται γενικά σε αποδεκτά επίπεδα. Γ) Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες παρατηρείται κατά περιόδους μία βελτίωση στις τιμές κάποιων παραμέτρων. Η στάθμη του ποταμού κατά την περίοδο 10/2004 - 2/2005 ήταν τόσο χαμηλή που ήτανε αδύνατη η δειγματοληψία κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι τιμές του ΡΗ σε όλα τα σημεία δειγματοληψίας κυμάνθηκαν από 7.1-8.5 και δεν προκαλούν προβλήματα στο υδάτινο περιβάλλον. Η αγωγιμότητα ήταν σταθερή την περίοδο της έρευνας με μέσο όρο διακύμανσης στο σημείο δειγματοληψίας της γέφυρας των Σερβίων 384 pS/cm σε αποδεκτά δηλαδή επίπεδα. Στην περίπτωση των βαρέων μετάλλων, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και κάτω από τα επιτρεπτά όρια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ο ποταμός Αλιάκμονας είναι ο πιο σημαντικός για τους δήμους των περιοχών που διασχίζει και πολλές μεγάλες πόλεις τον χρησιμοποιούν για διάφορους σκοπούς, κυρίως ως αποδέκτη των λυμάτων τους. Τα αστικά και βιομηχανικά λύματα συμβάλλουν στην μόλυνση της λίμνης. Η ρύπανση της λίμνης Πολυφύτου βρίσκεται εντός των αποδεκτών ορίων. Η ποιότητα του νερού πρέπει να διατηρείται και να βελτιώνεται. Η αισθητική της λίμνης παραμένει ικανοποιητική και κατάλληλη για δραστηριότητες αναψυχής.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Βατάλης Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: Έλεγχος ποιότητας νερών(Λίμνη Πολυφύτου),
Subjects: Β > Βαρέα μέταλλα
Λ > Λίμνες - Ελλάδα
Μ > Μόλυνση υδάτων
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Μηχανικών Γεωτεχνολογίας Περιβάλλοντος ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 12 Jun 2015 06:36
Last Modified: 02 Sep 2016 09:23
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/5651

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top