Μελέτη για τη χρήση Biodiesel ως υποκατάστατο του πετρελαίου κίνησης και της βενζίνης

Γρηγοριάδου,, Αργυρώ (2007) Μελέτη για τη χρήση Biodiesel ως υποκατάστατο του πετρελαίου κίνησης και της βενζίνης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
A41_2007.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (10MB)

Abstract

Κεντρικός στόχος της εργασίας είναι η παρουσίαση της σημερινής κατάστασης και των προοπτικών για τη χρήση βιοντίζελ ως υποκατάστατου του πετρελαίου κίνησης ως υποκατάστατου της βενζίνης ή ως πρώτης ύλης για παραγωγή συστατικών της βενζίνης και η σκοπιμότητα από οικονομικής άποψης σε πρόγραμμα παραγωγής βιοκαυσίμων στην Ελλάδα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ενεργειακή ασφάλεια, η μικρή ποσότητα των ενεργειακών αποθεμάτων και οι αυξημένες τιμές των συμβατικών καυσίμων είναι μερικοί από τους σημαντικότερους προβληματισμούς της σύγχρονης εποχής που αφορούν στο ενεργειακό μέλλον της παγκόσμιας κοινότητας. Σημαντικότερος αυτών θεωρείται η μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, δεδομένου ότι οι ενεργειακές ανάγκες των περισσοτέρων χωρών αυξάνονται παράλληλα με τη βιομηχανική και τη βιοτική τους ανάπτυξη που στηρίζεται κατά βάση στο πετρέλαιο. Απαιτείται λοιπόν σταδιακή αντικατάσταση των παραδοσιακών καυσίμων από νέες μορφές ενέργειας, οπότε λύση στους παραπάνω προβληματισμούς θα δώσει η χρήση των εναλλακτικών καυσίμων. Η εφαρμογή της Οδηγίας 2003/30/ΕΕ σχετικά με την κάλυψη ποσοστού των ενεργειακών αναγκών στον τομέα των μεταφορών με χρήση βιοκαυσίμων δημιουργεί ταυτόχρονα υποχρεώσεις και ευκαιρίες στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Σύμφωνα με την ανωτέρω οδηγία, απαιτείται ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό βιοκαυσίμων στις συνολικές ποσότητες πετρελαίου κίνησης και βενζίνης που πωλούνται στα κράτη μέλη, ξεκινώντας από 2% για το 2005 και αυξανόμενο σταδιακά, ώστε το 2010 να επιτευχθεί ελάχιστο ποσοστό 5,75% επί των πωλούμενων καυσίμων. Σαν βιοκαύσιμα, η οδηγία της Ε.Ε. ορίζει, μια σειρά προϊόντων (βιοαιθανόλη, βιοντίζελ, βιοαέριο, βιομεθανόλη, κ.τ.λ.) τα οποία μπορούν να παραχθούν από βιομάζα μέσω διαφορετικών τεχνολογιών. Ο συνολικός στόχος που έχει καθορίσει η Ένωση απαιτεί ισχυρή συμμετοχή των κρατών μελών τα οποία οφείλουν να ενθαρρύνουν τη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανάλογα με το δυναμικό που διαθέτουν. Ο καθορισμός των στόχων σε κάθε κράτος θα τονώσει ενδεχομένως τις προσπάθειες για: Αύξηση της εκμετάλλευσης του διαθέσιμου δυναμικού. Βελτίωση της συμβολής στη μείωση του CO2. Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης. Ανάπτυξη των εθνικών βιομηχανιών. Δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτά, που έχουν πρακτικό ενδιαφέρον για την Ευρώπη και την Ελλάδα, κυρίως από πλευράς παραγωγής και διαθεσιμότητας είναι το βιοντίζελ για την υποκατάσταση του πετρελαίου κίνησης.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Αθανασίου Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: Βιοντίζελ, Μετατροπή ελαίου σε βιοντίζελ, Χαρακτηριστικά βιοντίζελ
Subjects: Β > Βιοκαύσιμα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 11 Jun 2015 12:23
Last Modified: 11 Jun 2015 12:23
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/5625

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top