Τα αρωματικά φυτά ως καρυκεύματα

Σύκου, Βασιλική (2006) Τα αρωματικά φυτά ως καρυκεύματα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
fp6_2006.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Τα βότανα παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφή, που έχει από παλιά αναγνωριστεί σε κάθε μαγειρική παράδοση. Γιατί τα βότανα και διάφορα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται καταρχήν στο μαγείρεμα τόσο για την γεύση τους όσο και για τις χωνευτικές και συντηρητικές τους ιδιότητες. Από την άποψη της πέψης, τα πτητικά έλαια είναι τα πιο σημαντικά συστατικά των βοτάνων, και βρίσκονται ειδικότερα στα φυτά της οικογένειας της μέντας, της μαντζουράνας, του δυόσμου και του δενδρολίβανου. Αλλά τα μαγειρικά βότανα περιέχουν επίσης τανίνες, πικρές ουσίες αλλά και διάφορα ενεργά συστατικά. Πολλά ακόμη διαθέτουν αντισηπτική δράση όπου η μολυσμένη τροφή είναι απειλή και για την υγεία. Το φάσμα των βοτάνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην μαγειρική είναι τεράστιο και αν χρησιμοποιηθούν με φαντασία και μεράκι, δεν θα προσθέσουν μόνο νοστιμάδα και ποικιλία στη διατροφή αλλά ανοίγουν και καινούριους δρόμους στις διατροφικές συνήθειες.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Υψηλάντης Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: Μαγειρική, Καρυκεύματα, Αρωματικά φυτά, Διατροφή
Subjects: Α > Αρωματικά φυτά
Δ > Διατροφή - Ποιότητα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 20 May 2015 11:00
Last Modified: 20 May 2015 11:00
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/4183

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top