Ορφανίδης, Κυριάκος (2012) Καλλιέργεια της ακτινιδιάς και συντήρηση των καρπών της. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
epeap37_2012.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (3MB) |
Abstract
Υπάρχουν πολλά είδη ακτινιδιάς τα κυριότερα όμως που έχουν δώσει εμπορικές ποικιλίες είναι το A. deliciosa, το A. chinensis και το A. Arguta. Οι καρποί όλων των ειδών, εδώδιμων και μη, χαρακτηρίζονται από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Το δένδρο της ακτινιδιάς είναι αναρριχώμενο, με πλατιά φύλλα και κληματίδες που φθάνουν τα μερικά μέτρα σε μήκος. Απαιτεί υποστήριξη και διαμορφώνεται σε ημι-κρεβατίνα ή σε κρεβατίνα. Απαιτεί στραγγερά γόνιμα εδάφη, πολύ νερό για άρδευση και πλούσια λίπανση. Είναι ευαίσθητο δένδρο στα άλατα και ιδιαίτερα στο βόριο. Δεν αντέχει τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα(-12οC), ενώ είναι πολύ ποιο ευαίσθητο σε ανοιξιάτικους παγετούς. Το φυτό υποφέρει από την παρουσία ανέμων και ιδιαίτερα νωρίς την άνοιξη όταν εκπτύσσονται οι νεαρές κληματίδες. Το φυτό είναι δίοικο και γι’ αυτό απαιτούνται και αρσενικά δένδρα στον οπωρώνα προκειμένου να καρποφορήσει. Η επικονίαση των ανθέων γίνεται κυρίως με τη μέλισσα. Ο καρπός μπορεί να έχει μέχρι και πάνω από 1000 σπέρματα. Για την ποικιλία Hayward απαιτούνται πάνω από 600 για να αποκτήσει ο καρπός ικανοποιητικό μέγεθος. Ο καρπός μπορεί να φέρει ή όχι χνούδι, να έχει σάρκα πράσινη ή κίτρινη. Οι καρποί εμφανίζονται στα πρώτα γόνατα της κληματίδας του έτους, τα άνθη εκπτύσσονται σε ταξιανθία των 3 και συχνά παρατηρείται ανθόπτωση. Απαιτείται αραίωμα ανθέων ή καρπών προκειμένου οι καρποί να αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος. Μεγάλοι καρποί έχουν πάντοτε μεγαλύτερη εμπορική αξία από ότι οι μικρού μεγέθους. Επιδίωξη των παραγωγών είναι να έχουν ακτινίδια > των 100γραμμαρίων. Ο καρπός είναι κλιμακτηρικός και πολύ ευαίσθητος στο εξωγενές αιθυλένιο. Επιβάλλεται η καταστροφή ή η αφαίρεση του αιθυλενίου από τους θαλάμους συντήρησης. Ο καρπός συντηρείται σε κοινά ψυγεία και με αφαίρεση του αιθυλενίου επί 4-5 μήνες και μέχρι 6 ή και περισσότερους μήνες σε συνθήκες ελεγχόμενης ατμόσφαιρας. Η αφαίρεση του αιθυλενίου επιτυγχάνεται συνήθως με καταλυτική καύση στους 240οC περίπου σε ειδικούς καυστήρες, με φίλτρα του Ethysorb (υπερμαγγανικό κάλι) ή με εφαρμογή όζοντος. Η συντήρηση του ακτινιδίου επιμηκύνεται από την εφαρμογή του συστήματος ποιότητας SmartFresh (1-MCP), ουσίας που παρεμποδίζει την δράση και το σχηματισμό του αιθυλενίου. Η ουσία αυτή ουσιαστικά έχει αντικαταστήσει εν μέρει την συντήρηση υπό ελεγχόμενη ατμόσφαιρα.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Ποικιλίες ακτινιδιάς, Εφαρμογή του συστήματος ποιότητας SmartFresh (1-MCP), Συντήρηση ακτινιδίου |
Subjects: | Φ > Φρούτα στην ανθρώπινη διατροφή Φ > Φρούτα - Συγκομιδή |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 05 Mar 2015 12:39 |
Last Modified: | 04 Jun 2015 08:40 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/342 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |