Βελτιστοποίηση ορίου εκμεταλλευσιμότητας υπαίθριας εκμετάλλευσης νικελίου

Παπαδόπουλος, Πασχάλης and Τοπαλίδης, Ιωάννης (2014) Βελτιστοποίηση ορίου εκμεταλλευσιμότητας υπαίθριας εκμετάλλευσης νικελίου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
GE17_2014.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει για κάθε σώμα μεταλλοφορίας είναι το εξής: περιέχει μετάλλευμα; ή πιο συγκεκριμένα: υπάρχει πιθανότητα μεταλλεύματος; Το πρόβλημα στη θέσπιση ενός οικονομικού όρου που αφορά το μετάλλευμα είναι ότι δεν υπάρχει εγγενής ιδιότητα του μεταλλοφόρου υλικού επιτρέποντας μας να απαντήσουμε μεμονωμένα σε αυτή την ερώτηση. Αν και το προσωπικό που ασχολείται με την μεταλλευτική έρευνα κάνει συχνά τον υπολογισμό αξία δολαρίου ανά τόνο πετρώματος έτσι ώστε να κάνει τους απαραίτητους υπολογισμούς, στη πραγματικότητα το μετάλλευμα που βρίσκεται στο έδαφος δεν έχει ομοιογένεια και επομένως η αξία του μεταβάλλεται. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τη πραγματική αξία εάν πρώτα δεν εξορύξουμε, επεξεργαστούμε και παραδώσουμε στον πελάτη το μετάλλευμα. Ως εκ τούτου ο οικονομικός ορισμός του μεταλλεύματος δεν μπορεί να εκτιμηθεί χωριστά από τα οικονομικά στοιχεία του συνόλου της διαδικασίας εξόρυξης. Πράγματι ο οικονομικός χαρακτήρας του συνόλου της διαδικασίας εξόρυξης καθορίζει και τον οικονομικό ορισμό του μεταλλεύματος. Το ζήτημα αυτό είναι θεμελιώδες - τα μεταλλοφόρα σώματα συχνά αναφέρονται και ως πηγές πλούτου. Κατά μία έννοια μπορούν να είναι αλλά θεωρώντας τα έτσι είναι πολλές φορές παραπλανητικό. Δεν είναι σίγουρα μια πηγή πλούτου η οποία μπορεί να συγκριθεί με τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε μια τράπεζα ούτε και με μια σοδειά (αγροτική). Η μόνη άμεση αξία που μπορούν να κατέχουν είναι η πλειοδοτική τιμή που μπορεί να δώσει μια μεταλλευτική εταιρία έτσι ώστε να κατέχει τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Ποιο ρεαλιστικά ένα μεταλλοφόρο σώμα θα πρέπει να θεωρείται ως μια πιθανή ευκαιρία για ανάπτυξη και με τον όρο αυτό εννοούμε μεταλλευτική δραστηριότητα. Οποιαδήποτε τιμή θα μπορούσε να αποδοθεί στην μεταλλοφορία στην συνέχεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εσόδων της επιχειρήσεις.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Καπαγερίδης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Οικονομικά μοντέλα, Μεταλλοφόρο υλικό, Όρια περιεκτικότητας, Όρια εκμετάλλευσης, Ορυκτά, Νικέλιο
Subjects: Μ > Μέταλλα
Ο > Ορυχεία και ορυκτά
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Μηχανικών Γεωτεχνολογίας Περιβάλλοντος ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 06 May 2015 13:31
Last Modified: 06 May 2015 13:31
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/3380

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top