Επιλογή βιοκλιματικού σχεδιασμού σε κτήρια

Τσάρπας, Κωνσταντίνος (2014) Επιλογή βιοκλιματικού σχεδιασμού σε κτήρια. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
GE10_2014.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Τα κτίρια σε όλα τα στάδια της ζωής τους, δηλαδή από την κατασκευή, τη χρήση, τη συντήρηση, την ανακαίνιση και μέχρι την κατεδάφισή τους, προκαλούν επιπτώσεις στο περιβάλλον, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων τους αλλά και γενικότερα των περιοίκων. Ο επηρεασμός αυτός οφείλεται στο ότι ο τομέας των κτιρίων καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων, με κυριότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας τα ορυκτά καύσιμα όπως κάρβουνο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά. Τα ορυκτά καύσιμα, είναι μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και επομένως δεν θεωρείται ιδανική πηγή φυσικών πόρων. Επιπλέον, η απαίτηση εκατομμυρίων χρόνων για το σχηματισμό τους και η ενίσχυση του περιβαλλοντικού προβλήματος κατά την κατανάλωσή τους, δικαιολογούν το χαρακτηρισμό ως ‘ακατάλληλοι’και ‘ασύμφοροι’ φυσικοί πόροι. Αναφορικά, περίπου το ήμισυ του συνόλου της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (41%), χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των κτιρίων σε θέρμανση και ψύξη. Ενώ τα καύσιμα για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας - θερμικής και ηλεκτρικής - ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών αερίων, γύρω στο 50%, ενισχύοντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. η κακή ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος, επηρεάζει τις κλιματικές παραμέτρους (θερμοκρασία, αέρα, ταχύτητα ανέμου, ένταση ηλιακής ακτινοβολίας) προκαλώντας άσχημα και δυσάρεστα προβλήματα, όπως το φαινόμενο της “αστικής θερμικής νησίδας” και το φαινόμενο της “αστικής χαράδρας”, τα οποία αναλύονται στη συνέχεια. Παράλληλα, όσον αφορά τον επηρεασμό του ανθρώπου, το εξωτερικό με τo εσωτερικό περιβάλλον του κτιρίου αλληλοεξαρτώνται και αλληλοεπηρεάζονται, με αποτέλεσμα ένα κακό εσωτερικό περιβάλλον να υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. Έτσι, δημιουργούνται εξίσου δυσάρεστα και ανεπιθύμητα προβλήματα, όπως το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου, που περιγράφεται παρακάτω.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Ράκας Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: Φαινόμενο αστικής θερμικής νησίδας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Συστήματα απομονωμένου κέρδους, Ηλιοπροστασία, Φωτοβολταϊκά ηλιακά συστήματα
Subjects: Α > Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Β > Βιοκλιματική αρχιτεκτονική
Φ > Φωτοβολταϊκή ενέργεια
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Μηχανικών Γεωτεχνολογίας Περιβάλλοντος ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 06 May 2015 12:25
Last Modified: 12 Jun 2015 08:59
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/3352

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top