Βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα της Ελλάδας: ιδιότητες - χρήσεις

Βασιλάκη, Μαρία and Κρανιώτης, Αθανάσιος (2010) Βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα της Ελλάδας: ιδιότητες - χρήσεις. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
GE26_2010.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Από τα πανάρχαια χρόνια, η ανάπτυξη του πολιτισμού βασίστηκε στην αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών. Η πατρίδα μας είναι γνωστή για τον ορυκτό της πλούτο από τη αρχαιότητα και σε αυτό στηρίχτηκε σε ένα σημαντικό βαθμό ο λαμπρός πολιτισμός μας. Τα περισσότερα είδη που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, παράγονται με βάση τα ορυκτά. Σήμερα αξιοποιείται ένα μικρό μέρος του ορυκτού μας πλούτου. Κατά την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, μεγάλη σημασία έχει ο σεβασμός και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Ορυκτό είναι ένα στοιχείο ή χημική ένωση που ο σχηματισμός του είναι αποτέλεσμα γεωλογικών διεργασιών. Σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, ορυκτά είναι ανόργανες ουσίες που βρίσκονται στη φύση με προκαθορισμένη χημική σύσταση, κρυσταλλική μορφή και φυσικές ιδιότητες. Η χώρα μας σε σχέση με πολλές άλλες χώρες οι οποίες είναι σε ανάλογη έκταση με την δικιά δίκιά μας θεωρείται μια από τις πιο προνομιούχες χώρες για τα ορυκτά της καί κατά κύριο λόγο για τα βιομηχανικά ορυκτά που διαθέτει. Αρκετά ενεργειακά πετρώματα όπως οι λιγνίτες αλλά και πολύτιμοι λίθοι βρίσκονται στο υπέδαφος της Ελλάδος. Παράλληλα, είμαστε πρώτοι στην παραγωγή χουντίτη, καθώς επίσης είμαστε από τις χώρες τις οποίες εξάγουν αρκετά βιομηχανικά ορυκτά καθιστώντας έτσι την Ελλάδα μια χώρα με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό όσον αφορά τον κλάδο των ορυχείων και των μεταλλείων. Η εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα ξεκινάει από τις αρχές του ελληνικού πολιτισμού. Τα σημαντικότερα ορυκτά που εξορύσσονταν στο παρελθόν ήταν τα μεταλλικά ορυκτά ιδιαίτερα αυτά που περιείχαν χαλκό, χρυσό και άργυρο. Ορυκτά όπως ο οψιδιανός για την κατασκευή διαφόρων εργαλείων, το θειάφι για την κατασκευή φαρμάκων, μάρμαρα για την δημιουργία γλυπτών και γενικότερα κατασκευών.

Item Type: Thesis (BSc)
Uncontrolled Keywords: Ορυκτά, Πετρώματα, Κοιτάσματα, Μεταλλεία, Ορυκτός πλούτος, Αμίαντος, Βαρύτης
Subjects: Ο > Ορυχεία και ορυκτά
Π > Πετρώματα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Μηχανικών Γεωτεχνολογίας Περιβάλλοντος ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 04 May 2015 06:21
Last Modified: 22 Oct 2015 07:50
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/3006

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top