ISO 9000:2000-HACCP: εφαρμογή σε μικρές επιχειρήσεις

Χαλκιάς, Ιωάννης (2007) ISO 9000:2000-HACCP: εφαρμογή σε μικρές επιχειρήσεις. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
D22_2007.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Στην καθημερινότητα ο όρος ποιότητα χρησιμοποιείται αρκετά συχνά άλλες φορές για να αναφερθεί στον τρόπο ζωής και άλλες φορές αναφέρεται στα προϊόντα - υπηρεσίες. Όμως αν μας ζητούσαν να ορίσουμε τι είναι ποιότητα μάλλον θα δυσκολευόμασταν σε αρκετές περιπτώσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο όρος είναι πολυδιάστατος, έχει τεχνικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές και ηθικές διαστάσεις ή προεκτάσεις. Η ποιότητα είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Με τον όρο προϊόν αναφερόμαστε στο αποτέλεσμα μιας διεργασίας. Η υπηρεσία είναι ένα αποτέλεσμα με κατεύθυνση το πελάτη. Το αποτέλεσμα αυτό παράγεται όταν ο οργανισμός επιτελεί λειτουργίες που σαν σκοπό έχουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες του πελάτη. Η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου είναι μία μικρή επιχείρηση στην οποία εξετάζουμε πως εφαρμόζονται και πώς λειτουργούν κάποια πρότυπα ποιότητας σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησης καθώς και τις δυσκολίες που προκύπτουν από αυτό. Αυτά τα πρότυπα ποιότητας είναι το ISO 9000:2000 και το HACCP. Η εφαρμογή και η λειτουργία των προτύπων αυτών στοχεύει στο να καταστήσει την εταιρία πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες καθώς και στο να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από αυτό που ήδη κατέχει. Πιο αναλυτικά το HACCP είναι η ανάλυση της διαδικασίας παραγωγής για κάθε προϊόν που παράγεται από βιομηχανία τροφίμων. Είναι δηλαδή το εργαλείο το οποίο μας βοηθά να παράγουμε ασφαλή προϊόντα. Επίσης αποτελεί ένα σύστημα διαχείρισης, βασισμένο στην κοινή λογική που αποσκοπεί στην πρόληψη των προβλημάτων. Απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό που να κατανοεί πλήρως την λειτουργία του συστήματος, όπως και ολοκληρωμένη γνώση των προϊόντων, των πρώτων υλών και των διαδικασιών παραγωγής σε σχέση με τους παράγοντες που προκαλούν κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή. Για την αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος προαπαιτείται η εφαρμογή των κανόνων Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής και Ορθής Υγιεινής Πρακτικής, δηλαδή απαιτήσεις για εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, συντήρησης κλπ.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σαπαλίδης Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: ISO 9000:200, HACCP, Διασφάλιση ποιότητας, Μελισσοκομική Δωδεκανήσων (HACCP)
Subjects: Δ > Διασφάλιση ποιότητας
Μ > Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 14 Apr 2015 16:47
Last Modified: 19 May 2015 09:39
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/1881

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top