Το κτηνοτροφικά μπιζέλι

Καζακίδου, Σοφία and Παρασκευοπούλου, Αναστασία - Ειρήν (2004) Το κτηνοτροφικά μπιζέλι. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
fp30_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (989kB)

Abstract

Το κτηνοτροφικό μπιζέλι καλλιεργείται για σανό, χλωρή νομή, ενσίρωση και για τα σπέρματά του προς διατροφή των ζώων. Το βρώσιμο μπιζέλι καλλιεργείται για ανθρώπινη κατανάλωση των σπερμάτων του ή και ολόκληρων των λοβών του. Οι περιοχές όπου το μπιζέλι καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση είναι η Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, η Ρωσία, η Βόρεια Αμερική, η Ινδία και η Κίνα. Το κτηνοτροφικό μπιζέλι καλλιεργείται σε βόρειες κυρίως περιοχές, αποφεύγεται να καλλιεργείται σε νότιες διότι οι θερμοκρασίες είναι μεγάλες και μόνο σε ορεινές δροσερές τοποθεσίες μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια των μπιζελιών καταλαμβάνει 65.500 στρέμματα περίπου το χρόνο. Από αυτά 8.500 καλλιεργούνται με κτηνοτροφικά μπιζέλια για την παραγωγή σανού και ξερών σπερμάτων, οι 7.000 για την παραγωγή βρώσιμων μπιζελιών και οι 50.000 για την παραγωγή αρακά. Η ετήσια παραγωγή σανού ανέρχεται σε 3.600 τόνους, η παραγωγή βρώσιμων ξερών μπιζελιών σε 1.180 και η παραγωγή αρακά σε 22.000.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Ζώτης Στυλιανός
Uncontrolled Keywords: Καλλιέργεια μπιζελιού, Ποικιλίες κτηνοτροφικού μπιζελιού, Ασθένειες αρακά
Subjects: Κ > Κτηνοτροφικά φυτά
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Καταθετηρίου
Date Deposited: 05 Apr 2015 07:00
Last Modified: 04 May 2015 12:22
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/1604

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top